Пращат джипита и студенти в болниците с ковид

Днес ще имаме среща с Асоциацията на собствениците на заведения, за да търсим решение, каза здравният министър

Пращат джипита и студенти в болниците с ковид | StandartNews.com

Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недосдтиг по отношение на техния физически капацитет. Те са изморени, голяма част са заразени, има болни и в реанимация. Решението го виждаме в участието на лекарите от извънболничната помощ и по-специално специалистите в ДКЦ-тата. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Ще настоявам кметовете в общини със сериозен недостиг на специалисти да направят срещи с лекарите от извънболничната помощ, да намерят начин да ги назначат в болниците, за да помогнат на своите колеги и да получат възнаграждение. Ще проведем срещи с ректорите на медицински университети, за да може студентите да помогнат в болниците с ковид и това да се счита за техен стаж.

Днес в 3 часа ще имаме среща с българската Асоциация на заведенията, за да търсим решение, каза още здравният министър.

29 са починалите с ковид през изминалото денонощие, прави впечатление, че сред тях има по-млади. За мъж на 40 г. няма информация за съпътстващи заболявания. 

Трябва да спазваме мерките, за да намалим хората, които ще се заразят с този вирус, призова за сетен път здравният министър.

На 21-во място в ЕС по заразяемост с коронавируса и на 9 по смъртност, отчете доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор. В червената зона по заболели са областите: София, Благоевград, Разград, Шумен, Търговище.

Скача делът на по-младите заразени, но това не води до по-висока смъртност, отчете още той.

„Естествено, че ако ходите по улиците си сам, ако разкарвате кучето си в парка, ако карате колело - няма да се носи маска. Когато има струпване на хора и са близо до нас, маската е нужна, за да се предпазим“, коментира доц. Кунчев новата заповед на здравния министър за носенето на маски на открито.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай