Петък,

Пращат джипита и студенти в болниците с ковид

От: Стандарт -
104
Пращат джипита и студенти в болниците с ковид
A
A
A

Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недосдтиг по отношение на техния физически капацитет. Те са изморени, голяма част са заразени, има болни и в реанимация. Решението го виждаме в участието на лекарите от извънболничната помощ и по-специално специалистите в ДКЦ-тата. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Ще настоявам кметовете в общини със сериозен недостиг на специалисти да направят срещи с лекарите от извънболничната помощ, да намерят начин да ги назначат в болниците, за да помогнат на своите колеги и да получат възнаграждение. Ще проведем срещи с ректорите на медицински университети, за да може студентите да помогнат в болниците с ковид и това да се счита за техен стаж.

Днес в 3 часа ще имаме среща с българската Асоциация на заведенията, за да търсим решение, каза още здравният министър.

29 са починалите с ковид през изминалото денонощие, прави впечатление, че сред тях има по-млади. За мъж на 40 г. няма информация за съпътстващи заболявания. 

Трябва да спазваме мерките, за да намалим хората, които ще се заразят с този вирус, призова за сетен път здравният министър.

На 21-во място в ЕС по заразяемост с коронавируса и на 9 по смъртност, отчете доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор. В червената зона по заболели са областите: София, Благоевград, Разград, Шумен, Търговище.

Скача делът на по-младите заразени, но това не води до по-висока смъртност, отчете още той.

„Естествено, че ако ходите по улиците си сам, ако разкарвате кучето си в парка, ако карате колело - няма да се носи маска. Когато има струпване на хора и са близо до нас, маската е нужна, за да се предпазим“, коментира доц. Кунчев новата заповед на здравния министър за носенето на маски на открито.

Очаквайте подробности


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички