Обикновена хрема, синузит или Омикрон? Какво да правите

Всеки втори през зимата се оплаква от запушен нос, хрема или тежест в областта на челото

Обикновена хрема, синузит или Омикрон? Какво да правите | StandartNews.com

Всеки втори през зимата се оплаква от запушен нос, хрема или тежест в областта на челото. За настинка с хрема ли става дума, за синузит или за вилнеещия в момента вариант на ковид - Омикрон?

"Запушеният нос може да бъде от най-баналното възпаление на носа или ринит, другата възможност е риносинузит, тъй като лигавицата в носа и на синусите е една и съща и възпалението се прехвърля", обясни пред НоваНюз д-р Георги Кукушев, специалист по УНГ във ВМА.

"Обикновено острият ринит и риносинузит минават почти като преминаването на една настинка, лекували са се преди коронавируса, лекуват се и сега по същия начин", добави той.

"Хроничният синузит се получава, когато симптомите прогресират, когато минат повече от няколко месеца, защото когато една инфекция е от дълго време, лигавицата в носа и в синусите задебелява. Когато това стане, се създава предпоставка за задръжка в тези синуси, в един момент процесът е необратим, не могат да се дренират добре синусите и се налага оперативна намеса", информира лекарят.

"Много малък процент от случаите с острия синузит могат да стигнат до болница, това става при пълно запушване на синусите и няма как процесът да се обърне с медикаменти. Прави се скенер и при необходимост се дренира оперативно", отбеляза д-р Кукушев.

"Хроничния синузит се дели на два вида - с полипи и без полипи. Лечението е комбинирано - оперативно и медикаментозно", разясни още специалистът.

"Лесно може да се каже, че симптомите са близки до тези на коронавируса, но в днешно време прекалено се акцентира върху тестването и фокусирането върху тях, приликите и разликите, е работа на инфекционистите и специалистите. Омикрон често си протича като един нормален синузит, който почти всеки един човек го е карал", каза медикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай