Наш лекар в САЩ очаква по-строги мерки срещу COVID

Отвориха се заведения, мачове. Хората помислиха, че е отминала заплахата

Наш лекар в САЩ очаква по-строги мерки срещу COVID | StandartNews.com

„Единствено заедно можем да постигнем успех в борбата срещу коронавируса. Маската не е, за да предпази мен, тя е да предпази този срещу мен, а неговата маска е да предпази мен. Успех можем да постигнем само като общество. Заедно“, заяви пред пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерството на здравеопазването на САЩ.

По думите му сред причините България от добър пример за справяне със ситуацията да се превърне в лош такъв е спадналата дисциплина сред хората и занемаряване на мерките за дистанция и за дезинфекция.

„Отвориха се заведения, мачове. Хората помислиха, че е отминала заплахата. Другата причина е, че в света се шири зле информираното разбиране, че стадният имунитет ще помогне“, обясни експертът.

Д-р Румен Хичев допълни, че не само в България, но и в САЩ, и в цяла Европа сред управляващите има страх от затягане на мерките, но когато става дума за човешки живот, може и да се наложи да бъдат въведени по-строги мерки, сред които и затваряне на заведенията, например.

Той не изключи реалната опасност намаляващото доверие в правителството в България да активира противопоставянето на българите на мерките, а това да доведе до усложняване на кризата с разпространението на инфекцията.

Хичев поясни, че по международните медицински стандарти карантината си остава 14 дни, а изолацията се намалява на 10 дни поради това, че определени научни изследвания са установили, че възможността на вируса да инфектира, след като е заразил даден пациент, продължава средно осем дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай