Нарушеното обоняние изчезна при болните от К-19

Видя ли пълен човек, веднага го вкарвам в болница

Нарушеното обоняние изчезна при болните от К-19 | StandartNews.com

 

Проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА даде своя коментар за 1 година от началото на пандемията.

Коронавирусът няма собствена клинична картина, а трябва да се лекува по алгоритъм, който включва група медикаменти -противовъзпалителни, противосъсирващи, противовирусни и противобактериални средства, защото вирусът, като престои 5-6 дни в организма, на негово място се настаняват веднага и бактерии, твърди професорът в интервю за Марица.  Според него най-ефикасен бил Ремдесивир, но трябвало веднага да започне да се пие.

От два месеца той не е приемал болен от COVID-19 с нарушено обоняние. Не знаел дали това се дължи на новите мутации.

В клиниката му продължава тенденцията за увеличаване на случаите от всички възрасти, има и ваксинирани.

„Приемат се и хора, които имат поставена ваксина през януари. Това е така, защото ваксината не предпазва от заразяване, а от боледуване. Има стерилни ваксини, които въобще не допускат вируса в организма. При ваксините срещу коронавирус е различно. Тук може да се развие някаква симптоматика. Все още е неясен въпросът дали същият може да заразява. Това ще го разберем след 1-2 години“, казва Плочев.

Той разказа, че вчера във ВМЯ е постъпил възрастен човек на 86 години с втора ваксина на „Пфайзер“. Той обаче бил с добра клинична картина. Според професорът обаче това били единични случаи на повторно заразяване след изкаран ковид или след имунизация. По-опасно бил пост ковид синдромът – пораженията,  които се лекуват впоследствие в белодробни, кардиологични и  ревматологични клиники.

Сред рисковите пациенти са пълните хора, при които удряло много тежко. Видя ли пълен човек, веднага го хоспитализирам. Той е рисков, дори да няма симптоми, казва Плочев.

Най-тежкият му пациент бил професор Генчо Начев, когото за малко щели за интубират. Не повече от 5-6 на 50 интубирани обаче оцеляват. Според него синът на Симеон Щерев не успял да бъде спасен, защото твърде късно постъпил в болницата.

Той твърди, че всичките ваксини са отлични и прогнозира, че ще дойде време, когато ще има бой за тях. Ваксините трябва да се пуснат и в аптеките, за да няма опашки, а цена от 15, дори 20 лева няма да спре хората, които искат да са спокойни.

Според професорът пандемията ще си отиде чак след 2 години. Вирусът бил прекалено съвършен, за да е изкуствен.

Когато се прави вирус като биологично оръжие, първо се прави ваксината, твърди Плочев. Затова САЩ нахлу в Ирак - откриха ваксини срещу вариола. Вариолата е официално победена в световен мащаб, но я има в света, в лабораторни условия, добавя професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай