Мозъкът BioNTech с тревожни думи за нови болести

Идват нови, по-страшни пандемии, каза Угур Шахин

Мозъкът BioNTech с тревожни думи за нови болести | StandartNews.com

Докато България и целият свят са вперили очи в проблемите около ваксината на AstraZeneca, мозъкът на първия препарат срещу коронавирус Угур Шахин обяви, че Ковид-19 не е най-страшното, което може да се случи на човечеството, защото идват нови, по-страшни пандемии. И фармацевтичните концерни трябва да се подготвят за производство на ваксини, с които целият свят ще може да се имунизира в рамките на 3 месеца.

Година след обявяването на пандемията Шахин посъветва света да се подготви за следващата, пише Bloomberg. Угур Шахин е главният изпълнителен директор на BioNTech. Той е ученият, който стои за една от първите одобрени ваксини срещу коронавируса – тази на Pfizer/ BioNTech. И въпреки че вирусът все още ограничава голяма част от ежедневието на хората по света, Шахин твърди, че Ковид-19 не е най-лошата пандемия, която можем да си представим. Всъщност ще има бъдещи пандемии, които могат да бъдат много по-опустошителни, а да сме подготвени за тях е от ключово значение, коментира той в интервю.

Целта трябва да бъде производителите на лекарства и правителствата да имат производствен капацитет, който да покрие имунизация на целия свят в рамките на три месеца след разработването на ваксина, посочва Шахин. Като се има предвид състоянието на настоящите ваксинационни кампани и че голяма част от световното население все още очаква ваксините, това е амбициозна цел. За да се стигне дотам, Шахин предвижда публично-частно партньорство, сравнявайки идеята с огромните разходи, необходими за плащането на застраховка.

„Не бяхме готови да произведем достатъчно дози за цялото население на планетата“, коментира Шахин за текущата кампания. „Това трябва да се промени. Ние трябва да сме подготвени не само да разработим бързо ваксина, но и да произведем достатъчно дози“.

Очаква се BioNTech и нейния американски партньор Pfizer да предоставят по-голямата част от 400-те млн. дози, на които Европейският съюз разчита, за да ускори кампанията си през второто тримесечие. Засега само около 7% от европейците са получили по една доза, в сравнение с около 19% от хората в Съединените щати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай