Кунчев: Омикрон се предава лесно, но не вкарва в болница

Омикрон заобиколи ваксинационната защита, призна главният държавен здравен инспектор

Кунчев: Омикрон се предава лесно, но не вкарва в болница | StandartNews.com

2022 година започна сериозно с потвърждаването на новия вариант Омикрон на коронавируса у нас. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това е показателно за някои неща, свързани с вируса.

"Лесно се предава новият вариант, но все пак не е по-тежък от останалите варианти на вируса. Вероятно дори протичането му е по-леко, тъй като хората с установени проби нямат нужда от хоспитализация. До голяма степен обаче Омикрон заобиколи ваксинационната защита", призна Кунчев пред Нова телевизия.

Ангел Кунчев коментира още, че вероятно новата вълна на коронавируса ще засегне повече икономиката, отколкото здравеопазването. Той изрази оптимизъм, че летните месеци ще бъдат по-спокойни.

Изминалата година се оказва тежка и за сина на д-р Кунчев - Тодор, който също като баща си е избрал нелеката медицинска професия, но с фокус върху неврологията.

"Преживяхме най-тежките моменти през зимните вълни. Аз също участвах в лечението на ковид пациенти. Информацията беше достатъчно добре подадена, за да не се нуждая от съветите на баща си", споделя той.

Тодор избира професията на лекар, следвайки идеалистични представи и въпреки опитите на баща му да го разубеди.

"Професията ни е трудна и не може да се върши през пръсти. Исках нещо по-леко за него", допълва Ангел Кунчев.

В семейството на Кунчеви авторитет има науката, споделят те.

"Баща ми е пример за човек, който взима информацията от правилните места и я поднася по правилния начин", казва още Тодор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай