"Кориере де ла Сера": Източна Европа овладя по-добре пандемията

Един от ключовите фактори за развоя на пандемията е самооценката върху здравната система

"Кориере де ла Сера": Източна Европа овладя по-добре пандемията | StandartNews.com

Авторитетното италианско издание Corriere della Sera прави анализ на това, защо Източна Европа се справя по-добре с овладяването на пандемията от COVID-19 в сравнение със Западна. Оказва се, че икономически по-силните държави са надценили своите силни страни, докато останалите са подходили далеч по-отговорно към непознатия вирус.

Официалните данни сочат, че месец март е бил най-определящият за развитието на заразата в Европа. Докато България, Гърция, Албания и Румъния въвеждаха първите си строги ограничения в обществото, Испания, Италия, Великобритания и Франция подхождаха далеч по-либерално. Извънредното положение в София бе обявено на 13 март, докато Лондон изчака цели 3 седмици, докато правителството осъзнае, че заплахата е точно толкова сериозна, колкото по-голямата част от медицинската общност предупреждава.

Отне близо 2 седмици, за да бъдат регистрирани първите случаи на заразени с COVID-19 у нас, докато вирусът вилнееше с пълна сила сред испанците и италианците. Към 15 март жертвите дори вече доближаваха 2000, а инфектираните бяха повече от 24 000.

Учени от Университета в Оксфорд правят подробен анализ на реакцията на отделните държави, определяйки индекс от 1 до 100, като най-високото число показва най-добрата реакция. Великобритания се подрежда на дъното на тази таблица с едва 11 пункта, а Албания е почти отличник със своите 84.

Corriere della Sera смята още, че един от ключовите фактори за развоя на пандемията е самооценката върху здравната система. По-бедните държави логично инвестират по-малко средства в здравеопазване и това би трябвало да ги прави по-уязвими при подобни кризи. Оказва се обаче, че политиците са наясно с това и именно по тази причина включват активно в битката органите на реда, за да се приложат единствените доказано работещи мерки на социалното дистанциране.

От друга страна, на Острова дебатът се водеше основно върху това, дали изобщо заведенията трябва да бъдат затворени, докато в България хората вече се редяха на опашки през 2 метра пред хранителните магазини, а всички останали обществени обекти преустановиха работа.

Към днешна дата в Европа най-тежко е положението в Русия и Великобритания, където заразените са съответно над 330 000 и 255 000, докато Гърция отчита едва 2900 заразени, а в България те са 2427, като днес дори за пръв път се отчитат повече излекувани, отколкото новозаразени.

Общата картина в света показва, че смъртните случаи почти достигнаха 340 000 по данни на Световната здравна организация, но възстановените се очаква да станат над 2 млн. в рамките на следващите 24 часа. Общо доказаните инфекции са 5,28 млн.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай