Колко българи вече са изкарали К-19

Статистиката показва една трета от населението

Колко българи вече са изкарали К-19 | StandartNews.com

Много от българите вече са преболедували коронавируса. Това показва проучването на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 4 и 12 февруари сред 1011 пълнолетни граждани в страната.

16% от българите директно заявяват, че са прекарали болестта - леко или тежко. Това означава, че COVID-19 са преболедували над 800 000 сънародници при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани.

Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Това означава, че прекаралите вируса всъщност са поне около 1,5 милиона души, или близо 1/3 от пълнолетното българско население, живеещо постоянно у нас.

Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което съответства и на медицинската статистика.

Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, съответно в София и по-големите градове. Най-нисък пък е процентът на преболедувалите сред възрастните /над 65г./ и в селските райони.

Директната готовност за ваксиниране е също близо една трета - 27% казват, че биха се ваксинирани, а 48% - не биха. Други 24% пък се колебаят, а около 1%, твърдят, че вече са се ваксинирали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай