Кога ще е следващият пик на ковид? Изчисление от математик

Здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват

Кога ще е следващият пик на ковид? Изчисление от математик | StandartNews.com

"Ако мерките продължават да се отпускат, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта", предупреди пред НоваНюз математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много българи са се заразили. "Смъртността от Омикрон е много ниска - 0,06, но като се сложи на милиони и смъртността скача", отбеляза математикът.

Проф. Огнян Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

За него оптимистичните мнения, че ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното нямат основания. "Има материал за вируса да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат", категоричен е ученият.

Относно казуса за средствата за БАН, проф. Огнян Кунчев заяви, че диалог с управляващите върви и има индикации за увеличаване на бюджета. Той е убеден, че има достатъчно практични резултати от работата на учените това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай