Кога идат "истинските" ваксини срещу ковид? Прогнозата

На този етап препоръката е за поставяне на бустер доза от вече наличните

Кога идат "истинските" ваксини срещу ковид? Прогнозата | StandartNews.com

Ваксините, които медицината нарича "адаптирани", а противниците на сегашната имунизация определят като "истински", срещу новите щамове на коронавируса ще бъдат доставени най-рано през месец май. Това съобщи пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Няма такава ваксина сега, първите резултати се очакват през април. Има няколко теории дали ваксината да бъде едновалентна, двувалентна или поливалентна. На този етап препоръката е за поставяне на бустер доза. Поставянето на четвърта бустер доза не се препоръчва", допълни Кирилов.

В момента в страната има налични от всички разрешени ваксини. "Има и пета разрешена. Тя все още не се доставя в ЕС. Очаква се през март. В момента Министерството на здравеопазването води разговори с Европейската комисия и компанията производител за осигуряване", каза Кирилов.

Относно хапчето срещу COVID-19, Кирилов каза, че то има своите противопоказания. И допусна, че цената ще бъде съпоставима с тази на лекарства, които към момента се използват за COVID-19. Важно е винаги да бъде направена консултация с медицински специалист, препоръча Кирилов.

Той каза, че в последните седмици се стига до затруднения в доставките и осигуряването на някои лекарства. Основно за лечението на COVID-19. И каза, че е много важно да има правилно планиране от страна на производителите.

Агенцията по лекарствата се стреми да намира алтернативни начини за доставка. "Обсъжда се издаване на разрешения за паралелен внос, за употреба на лекарства със същите активни вещества", каза Кирилов.

Към момента около 350 продукта са в списъка с ограничения за износ. Продуктите за които има недостиг попадат в този забранителен списък, каза Кирилов.

За поскъпването на лекарствата той обясни, че за всеки лекарствен продукт има максимална цена. "Над пределната цена не може да се продава, но когато има отстъпки, цената е по-ниска. Когато тя отпадне, се увеличава цената. Това се наблюдава в последните седмици", коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай