Кое ни спасява от Омикрон? Професор каза истината

Трлябва да се постави РНК бустерна доза

Кое ни спасява от Омикрон? Професор каза истината | StandartNews.com

България утвърди новия евросертификат за бустерна доза. Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви в предаването "Денят ON AIR", че е много полезно бустерната доза да бъде от РНК ваксините.

"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините. При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация и 33% от заразяване.

Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон. Pfizer обяви, че през март ще има достатъчно дози за всички, които желаят да се ваксинират специално срещу Омикрон", обясни тя.Счита, че Омикрон се кара по-леко и смъртните случаи са по-малко, но пък се разпространява по-бързо.

"Желателно е да минат няколко месеца от втората доза, за да може да си поставим бустерна. Учените твърдят, че смесването на ваксините води до по-добър имунитет. Проблемът на Великобритания e, че населението е ваксинирано само с AstraZeneca", подчерта проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Децата разпространяват вируса доста добре и поставят под риск роднините и учителите си. Няма данни доколко са достоверни тестовете за децата. Спирането на учебния процес е фатално за цялата учебна година", каза още проф. Петрова.

Според нея няма проблем хората с висок титър антитела да се ваксинират - няма рискове и няма от какво да се притесняват, убедена е тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай