Хапче за ковид, предписано на 8 млн., се оказа безполезно

Лекарите са загрижени за страничните ефекти

Хапче за ковид, предписано на 8 млн., се оказа безполезно | StandartNews.com

След като лекарство бе използвано от повече от 8 милиона души за лечение на Covid-19 в Турция, ново научно изследване установи, че то е неефективно в борбата срещу вируса.

Това обяви в Туитър членът на турския научен комитет по Covid-19 проф. д-р Серап Шимшек Явуз от Истанбулския медицински факултет. 

Фавипиравир (Favipiravir)  е лекарство, първоначално произведено в Япония, одобрено за лечение на грип. След информация за ефективността му в борбата с Covid-19, турското здравно министерство започна да го предписва на всички хора, диагностицирани с новия коронавирус. Пациентите в задължителна карантина бяха посъветвани да приемат хапчето до девет пъти на ден.

Към днешна дата лекарството е предписано на около 8 милиона души в Турция.

Въпреки широкото му използване, Фавипиравир не е одобрен никъде по света за лечение на Covid-19, пише "Марица". 

Япония през 2020 г. даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипиравир (Favipiravir) за да го използват за лекуване на пациенти, заразени с новия коронавирус. Няма информация колко пациенти в България са използвали медикамента. 

Сега ново проучване, публикувано от канадската фармацевтична компания Appili, доказва неефективността на лекарството. Проучването, наречено PRESECO (Предотвратяване на тежък COVID-19), показа, че когато пациенти с COVID-19 са получавали фавипиравир, те не са имали реално облекчаване на състоянието.

Лекарите са загрижени за страничните ефекти след приемането на толкова много от това лекарство от пациентите. Д-р Мурат Акова от Катедрата по микробиология и инфекциозни болести на университета Хаджеттепе каза, че приемането му в такива високи дози може да има отрицателен ефект върху черния дроб. „Най-вече наблюдавахме, че нашите пациенти изпитват нарушена чернодробна функция, но след като лекарството беше спряно, функциите се върнаха към нормалното", увери той. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай