Кантарджиев: Имахме 400 умрели за целия октомври, сега - за 4 дни

До седмица ще може да се поставя трета доза и на Moderna в България, каза професорът

Кантарджиев: Имахме 400 умрели за целия октомври, сега - за 4 дни | StandartNews.com

До седмица ще може да се поставя трета доза и на Moderna в България. Това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община.

Специалистът информира, че сме на първо място по смъртност от коронавирус на милион население в Европа."Миналия октомври имахме 400 умрели, което сега го постигаме за четири дни. Мисля, че е плашещо. В момента се създаде... Не говоря за ваксините. Провалената ваксинационна кампания е пред всички ни. Това да се хвърля вина за някой преди 6-8 месеца какво правел, е абсолютно грозно", отсече той. 

"В началото успяхме да реагираме много добре на пандемията, но след това различните мнения разколебаха хора и сега сме в тази ситуация", заяви още той.

За него е трябвало през лятото да има сериозна разяснителна кампания какво ще се случи през есента, но това не е било направено.

Според проф. Кантарджиев процентът със завършен цикъл у нас е много нисък - 19.9%. "По-добре е хората да вярват в науката, а не да се убеждават, когато пострадат", убеден е той.

"В Западна Европа за всичко се иска сертификат, където и да искаш да отидеш, трябва да взимаме пример от развитите държави", заяви Кантарджиев относно мерките срещу разпространението на вируса у нас.

На работата на здравното министерство под ръководството на д-р Стойчо Кацаров проф. Кантарджиев постави оценка 3 с два минуса."По-рано на Кацаров беше мнението, че не се умира с ковид. В по-ранната си кариера бе един от теоретиците на новата система на здравеопазването", заяви експертът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай