Четвъртък,

Вирусолог даде три сценария за Ковид

От: Агенция Стандарт -
947
Вирусолог даде три сценария за Ковид
A
A
A

Вирусологът проф. Радостина Александрова обясни какви може да са възможните сценарии при поява на нов вариант на коронавируса.

Тя бе категорична, че СЗО и специалистите са на мнение, че не можем да кажем, че сме преборили пандемията и вируса. Според нея трябва и да продължи стриктното тестване.

„Омикрон“ е един от най-инфекциозните, най-бързо разпространяващите се вируси въобще, който науката познава, така че оттук нататък при появата на следващ вариант трябва да е добър имунният отговор. Може да има 3 възможни сценария. Първият е да има подобно разпространение и клинична картина на този на „Омикрон“ – вълната ще е подобна на последна. Втори – разпространение като на „Омикрон“ и клинична картина на „Делта“. Това ще е предизвикателство. Третият - ограничаване на клиничната картина и разбира се винаги има възможност да не се стигне до вариант, който да има биологично значение“, обясни Александрова.

Тя поясни, че още утре може да има нов вариант, а може и след година. Александрова препоръча да се имунизираме с бустерна доза. 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com