Гешев притисна Кацаров с горещи въпроси

Прокуратурата иска информация как министерството се бори с коронавируса

Гешев притисна Кацаров с горещи въпроси | StandartNews.com

С горещи въпроси за взетите мерки срещу разпространението на коронавируса Върховната административна прокуратура притисна здравния министър Стойчо Кацаров.

Предвид значително нарастващия брой на активните случаи на пациенти, заболели от COVID-19, и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, постъпващи във Върховна административна прокуратура (ВАП), прокуратурата изиска информация от служебния здравен министър - какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната, съобщиха от държавното обвинение.

Едва близо 16% от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от ваксинацията, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините.

Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките.

Екипът на Стойчо Кацаров трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели.

Прокуратурата иска да знае и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

ВАП изисква и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за COVID отделенията на болниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай