Ето кога ще изградим колективен имунитет

Пандемията все още е тук, припомни представителят на СЗО в България Скендер Сила

Ето кога ще изградим колективен имунитет | StandartNews.com

„Във всяка страна ситуацията с пандемията е различна. И за в бъдеще всяка ще решава индивидуално за себе си. В България има спад на новозаразените в последните седмици и това е добра новина. В същото време случаите са много - стотици от тях биват хоспитализирани. Има много смъртни случаи. Ситуацията все още е трудна. Заради това трябва да насърчаваме ваксинацията, да носим маски, да спазваме дистанция, да отбягваме места с много хора и да има адекватно лечение на хората в нужда. Пандемията все още е тук. Омикрон може да протича по-леко от предишни варианти, но за някои хора е сериозен. И може да доведе дори да смърт. Затова СЗО съветва мерките да се вдигат поетапно”, обясни в ефира на Нова представителят на СЗО в България Скендер Сила.

Сила коментира дали можем да говорим за край на пандемията на фона на облекчаването на мерките във все повече държави. „В много страни голяма част от мерките са премахнати. Но ситуацията е различна. В много страни от ЕС ваксинацията е на много високо ниво. Докато в България то е ниско. Що се отнася до това дали идва краят на пандемията - това е много трудно да се предскаже. Този вирус ни е изненадвал много пъти. На всеки шест месеца имаме нов вариант, от който да се притесняваме. Достигнем ли до 70% на ваксинирани хора по света, ще изградим колективен имунитет. Дори да има нови варианти, ще имаме този имунитет, който да ни пази”, уточни представителят на СЗО в България.

Очакват ли се нови варианти на COVID-19

По думите на Сила е нормално да има нови варианти на вируса. „Що се отнася до това как ще се отрази на хората и здравната система - смятам, че сме много по-добре подготвени за бъдещите варианти. Очакваме, че ситуацията ще се стабилизира след средата на годината, особено след зимните месеци. Затова молим хората да продължат да се ваксинират, за да се преборим с вируса”, апелира той.

Променят ли ваксините срещу коронавирус човешкото ДНК

„Не! Ваксините срещу COVID-19 не променят ДНК-то на човек. Но разбирам притесненията на хората - защото те биват бомбардирани с фалшиви новини. И затова моля всеки един българин - четете сигурните сайтове за информация, слушайте вашите лекари. Тази страна има толкова добри специалисти - чуйте тях”, призова Сила.

Ще нараснат ли COVID случаите заради войната в Украйна

„Всеки конфликт поставя хората в риск. Не само от COVID инфекция, но и от увеличаване на психичните, менталните проблеми. Заради това СЗО оказва своята подкрепа на колегите в страната и на хората”, уточни Сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай