Събота,

Експерт призова да не забравяме за ковид. Очаква нова вълна

От: Стандарт -
514
Експерт призова да не забравяме за ковид. Очаква нова вълна
A
A
A

Има условия за настъпване на следваща вълна на коронавируса в края на септември месец. Това заяви вирусологът и съветник на премиера за мерките за коронавируса проф. Радка Аргирова пред БНТ.   

Около 2-2.5 млн. хора са все още чувствителни към вируса. Силно препоръчителни са мерките за носене на маски, спазване на разстояние, проветряване и спазване на лична хигиена, призова проф. Радка Аргирова. 

Решението за извънредната епидемична обстановка не е взето еднолично, а колективно. Спазихме напълно начина, по който да се вземат решения във връзка с плана за преборване на петата вълна на коронавируса, обясни проф. Аргирова.  По думите ѝ, заради факта, че са премахнати основните ограничения, не бива да се мисли, че с пандемията е свършено. Вирусът е тук и малкият брой ваксинирани ни карат да бъдем вглъбени към всички тестове, които се провеждат и към ваксинираните. Целта е да не изпуснат възможността за настъпване на следващата вълна, подчерта проф. Радка Аргирова. 

Тя уточни, че това, което се вижда като краен извод е, че 92-93% от хората, които се разболели сега, са неваксинирани. Вирусологът призова хората, които не са ваксинирани или не са направили бустерната си доза, да се ваксинират. Тя увери, че правителството е удържало на медицинската фактология за отпадането на мерките, а не толкова на политически натиск.

До известна степен тестването ще бъде затруднено с отпадането на мерките. Засега ще се промени само това, че ще бъде по-трудно с ПСР тестовете за общопрактикуващите тестове, но ще се намери начин да се използват повече антигенните тестове. 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички