Експерт призова да не забравяме за ковид. Очаква нова вълна

Тестването ще бъде затруднено с отпадането на мерките, призна проф. Аргирова

Експерт призова да не забравяме за ковид. Очаква нова вълна | StandartNews.com

Има условия за настъпване на следваща вълна на коронавируса в края на септември месец. Това заяви вирусологът и съветник на премиера за мерките за коронавируса проф. Радка Аргирова пред БНТ.   

Около 2-2.5 млн. хора са все още чувствителни към вируса. Силно препоръчителни са мерките за носене на маски, спазване на разстояние, проветряване и спазване на лична хигиена, призова проф. Радка Аргирова. 

Решението за извънредната епидемична обстановка не е взето еднолично, а колективно. Спазихме напълно начина, по който да се вземат решения във връзка с плана за преборване на петата вълна на коронавируса, обясни проф. Аргирова.  По думите ѝ, заради факта, че са премахнати основните ограничения, не бива да се мисли, че с пандемията е свършено. Вирусът е тук и малкият брой ваксинирани ни карат да бъдем вглъбени към всички тестове, които се провеждат и към ваксинираните. Целта е да не изпуснат възможността за настъпване на следващата вълна, подчерта проф. Радка Аргирова. 

Тя уточни, че това, което се вижда като краен извод е, че 92-93% от хората, които се разболели сега, са неваксинирани. Вирусологът призова хората, които не са ваксинирани или не са направили бустерната си доза, да се ваксинират. Тя увери, че правителството е удържало на медицинската фактология за отпадането на мерките, а не толкова на политически натиск.

До известна степен тестването ще бъде затруднено с отпадането на мерките. Засега ще се промени само това, че ще бъде по-трудно с ПСР тестовете за общопрактикуващите тестове, но ще се намери начин да се използват повече антигенните тестове. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай