Събота,

Докога ще носим маски? Говори шефът на здравната комисия

От: Стандарт -
1030
Докога ще носим маски? Говори шефът на здравната комисия
A
A
A

Всички ковид ограничения трябваше да отпаднат от 1 април, но явно следващата седмица се готвят редица промени, за да останат част от мерките

Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка. Това каза пред бТВ председателят на комисията по здравеопазване в парламента - доц. Антон Тонев.

"Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", обясни още той. Извънредната ендемична обстановка няма да бъде удължавана след 1 април.

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, която беше многократно удължавана до този момент.

Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван. Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност.

"Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните. Болните продължават да се лекуват по досега установения ред", каза още Тонев.

Той заяви, че подкрепя решението за непродължаване на епидемичната обстановка в хибридния му вариант "Първо, за да покажем на обществото, че ние вярваме на данните, които получаваме от нашата здравна система и при положение, че те показват едно справяне с това заболяване.

Данните от международната здравна общност показват, че в момента няма новооткрити варианти на коронавируса. Стъпвайки върху тази позитивна информация, подкрепяме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за непродължаване на извънредната епидемична", обясни председателят на здравната комисия


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com