Д-р Симидчиев: Хората се държат като в детска градина

В България около 1 млн. - 1 500 000 души не обръщат внимание на мерките, каза пулмологът

Д-р Симидчиев: Хората се държат като в детска градина | StandartNews.com

Хората се държат като в детска градина. Ако малко повече обяснявахме защо трябва да се носят маски, щеше да е много по-логично хората да спазват мерките. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му трябва по-малко да се говори за цифрите, а много повече да се говори за това "Защо" се предприема дадена мярка.

Не сме дисциплинирани, в България около 1 млн. - 1 500 000 души не обръщат внимание на мерките. Това са преобладаващо активни хора, които стават средство за пренасяне на инфекцията, каза Симидчиев. 

 Според него медиците са се научили да лекуват по-добре COVID-19, смъртността спада, има по-адекватни протоколи за извънболничната и болничната помощ.

13% от заразените с коронавирус се хоспитализират, но много по-бързо нараства броят на заразените. В болница влизат пациенти с тежки случаи - с нужда от венозна медикаментозна терапия и такива, които имат нужда от обдишване.

Здравната система все още се справя, легла можем да разкрием повече, но не може бързо да се реагира с кадровия състав, тъй като един лекар се създава след 11 години обучение и практика. Трябва да мислим с хоризонт 10 години напред, призова Симидчиев.

В момента нямаме грипна обстановка, коментира още Симидчиев. Когато имаме висока температура, но под 38 градуса, не трябва да я сваляме медикаментозно, защото това е естествен механизъм за оптимално действие на имунната система, посъветва пулмологът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай