Бразилският вирус избягва естествения имунитет

Вече го има в 25 държави

Бразилският вирус избягва естествения имунитет | StandartNews.com

Коронавирусният вариант Р.1, идентифициран за пръв път в Бразилия и разпространил се вече в повече от 25 държави, е в състояние да избегне естествения имунитет, развит от предишни Covid инфекции, по-лесно от други варианти на вируса.

Това съобщава "Файнейшъл Таймс" позовавайки се на съвместни изследвания от няколко университета.

Изследването, проведено от британско-бразилски екип от изследователи от различни институции, включително Оксфордския университет, Имперския колеж в Лондон и Университета в Сао Пауло, установи, че вариантът P.1 е между 1,4 и 2,2 пъти по-заразен от другите коронавирусни варианти, циркулиращи в Бразилия.

Същевременно бразилският щам е "в състояние да избегне между 25% и 61% от защитния имунитет, предизвикан от предишна инфекция с други коронавирусни варианти", съобщава още финансовото издание, цитирайки резултати от проучването.

Международната загриженост относно варианта P.1 ескалира наскоро, като повече от 25 държави откриха варианта, включително Белгия, Швеция и Обединеното кралство.

Очаква се учените да публикуват във вторник статия, описваща изследванията.

Д-р Нуно Фария, водещият автор, не отговори веднага на молба за коментар на "Файненшъл таймс". Самото изследване все още не е рецензирано.

В изследователското проучване учените призовават за "спешно" тестване на съществуващите ваксини срещу Covid-19, за да се определи тяхната ефективност срещу бразилския вариант P.1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай