Сряда,

Българин съветва Белия дом за борбата с вируса

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
751
Българин съветва Белия дом за борбата с вируса
A
A
A

Екипът на българина д-р Румен Хичев разработва препоръки за националния щаб към Белия дом за борба с епидемията. И той, като много други експерти, смята, че трябва да има масово тестване за коронавирус.

„Притеснението ми, основно е това, че в момента, както в САЩ, така и в България, има определен брой хора, наречени асимптомни или малосимптомни носители, които поради това, че нямат оплаквания или оплакванията им са съвсем леки, им позволява, без да осъзнават, да разпространяват вируса“, смята д-р Хичев.

Именно това усложнява борбата с вируса – здравните власти не знаят къде са заразените и накъде да насочат усилията си.

„Смятам, че да се идентифицира проблемът едва в момента, в който пациентът прекрачи прага на болницата или лекарския кабинет с оплаквания, това означава винаги да вървим след вируса, докато не знаем къде са тези асимптомни носители“, допълва лекарят.

Д-р Хичев смята, че трябва да се пристъпи бързо към скрининговото тестване, което да даде по-добра картина на размера на епидемията – като в Съединените щати, така и в България.

Според д-р Хичев обаче мерките срещу коронавируса в Америка са малко закъснели и не обхващат цялата страна – много губернатори чакаха до последно да издадат заповеди за карантина.

Доктор Хичев похвали българските власти за бързата реакция, но това не е достатъчно. „Мерките се взеха сравнително и бяха всеобхватни, за разлика от тези, които наблюдаваме в САЩ. В България са всеобхватни, което е добре.

Трябва да се проведе едно всеобхватно, агресивно, скринингово проучване – подчертавам  всеобхватно, агресивно, колкото се може по-бързо и се идентифицират всички тези огнища на картата на страната, където има повишено разпространяване“, съветва лекарят.

По думите на д-р Хичев между 50% и 65% заразяванията идват от хора без симптоми.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички