Бил Гейтс заговори за по-страшна от ковид пандемия

Необходимо е държавите по света да се обединят и да инвестират милиарди в подготовката си, препоръча милиардерът

Бил Гейтс заговори за по-страшна от ковид пандемия | StandartNews.com

Бил Гейтс предупреди, че човечеството може да се сблъска с пандемия от нов вирус, който да е много по-смъртоносен и заразен от Ковид-19. Според филантропа е необходимо държавите по света да се обединят и да инвестират милиарди в подготовката си за следващата пандемия.

"Докато вариантите Омикрон и Делта на Ковид-19 са едни от най-заразните вируси, виждани някога, светът можеше да се сблъска с патоген, причиняващ много по-висок процент на смъртни случаи или тежко протичане на инфекцията", казва Гейтс.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и британският Wellcome Trust дариха 300 милиона долара на Коалицията за иновации в готовността за епидемия (CEPI). Парите помогнаха за създаването на програмата Covax, която да достави ваксини в страни с ниски и средни доходи.

В края на 2021 година Ройтерс обяви, че Намибия ще унищожи 268 000 дарени ваксини, заради ниския брой желаещи и изтичащия им срок. Подобен проблем имат и останалите африкански страни. Преди месец Нигерия унищожи 1 милион дози, а ДР Конго върна дарение от над милион бройки.

Според Световната здравна организация причината е, че богатите страни купуват твърде големи количества и в последствие правят дарения на ваксини с почти изтекъл срок на годност.

CEPI от своя страна се стреми да събере 3,5 милиарда долара, с които може да съкрати времето, необходимо за разработване на нова ваксина, до само 100 дни. 

По думите на Гейтс световните приоритети са "странни", а за справянето с неравенството при ваксините са се нагърбили основно филантропи.

"Говорим за харчене на милиарди за спестяване на трилиони икономически щети и десетки милиарди животи. Това е доста добра застрахователна полица", каза Гейтс, цитиран от в. "Файненшъл Таймс".

Той добави, че голяма част от иновациите за подготовка за бъдеща пандемия могат да бъдат полезни и за справяне със съществуващите глобални здравни проблеми, като например чрез създаване на ваксина срещу ХИВ и по-добри ваксини за туберкулоза и малария, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай