Без отсъствия в забавачките по молба на родители

Препоръчва се онлайн обучение за учениците от гимназиален етап при над 20% отсъстващи

Без отсъствия в забавачките по молба на родители | StandartNews.com

"Поисках от Министерство на образованието да даде възможност на директорите временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6 години) при писмено искане от родителите". Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук след заседание на Столичния щаб за борба с коронавируса.

Фандъкова припомня, че  по указания на дирекция „Образование“ тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. "Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст, включително и електронно, до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка", обяснява Фандъкова.

Столичният щаб препоръчва на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап (без 8 клас) при условие, че има над 20% отсъстващи. "Препоръчваме 8-ите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентносто", пише Фандъкова.

По отношение на работата на училищата и детските градини в града кметът посочва, че обстановката в момента е следната: "В карантина са 75 паралелки, с положителен тест са 201 ученика, 3 софийски училища са поискали да преминат на дистанционно обучение, а в детските градини има 13 групи под карантина".

В София се увелича и броят на екипите на общината и полицията, които контролират задължителното носене на маски в градския транспорт, търговските обекти и при струпване на повече хора на открито. "От днес екипи на аварийната дирекция на общината подпомагат контрола за носене на маски в метрото – екипите ще започнат работа на най-натоварените станции в час-пик. Заедно със СДВР увеличаваме броя на полицаите, служителите на Центъра за градска мобилност и Столичен инспекторат, които контролират епидемиологичните мерки", уточнява градоначалникът.

Фандъкова пише, че носенето на маска на закрито и когато не може да се осигури дистанция, е най-сигурният начин за предпазване от заразяване. "Според епидемиолозите правилното носене на предпазни маски, спазването на дистанция, дезинфекцията и редовното миене на ръцете са от решаващо значение за начина, по които ще се развива епидемиологичната обстановка в следващите дни", казва кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай