БАН вече има бг ваксина в епруветка

И двата етапа от имунизирането трябва да са с един и същи продукт

БАН вече има бг ваксина в епруветка | StandartNews.com
  • И двата етапа от имунизирането трябва да са с един и същи продукт
  • Предстоят изпитания върху мишки, едната струва 200 долара
  • ЕС изпусна голяма част от доставките на Pfizer
  • Доказателство, че вирусът е естествен, са неговите мутации

Проф. Пенка Петрова е директор на Института по микробиология към БАН, в който в момента се разработва българската ваксина срещу Ковид-19. "Стандарт" разговаря с нея за това какво предстои, как трябва да се отнасяме към ваксинирането и докъде сме стигнали с българския продукт.

  • Страховете за отключване на рак са неоснователни, казва проф. Пенка Петрова в специално интервю за "СТАНДАРТ"


- Проф. Петрова, българите, както обикновено, се разделиха на два полюса за ваксинирането. Едните бързат да се ваксинират, а други са категорично против с мотива, че ваксината не е преминала през всички изпитания. Кои са митовете и каква е истината?
- Хората нямат никакво основание да се притесняват и причините са няколко. Първо, ваксината въобще не е разработена толкова набързо. Вие знаете, че ваксините срещу Ковид-19 се основават на различни принципи. Общият принцип във ваксинирането е, че се използват такива части от вируса, които безопасно да запознаят имунната система с него. По този начин имунната система получава едно обучение да разпознава и обезврежда вируса, когато реално се срещне с истинския Ковид-19. Една част от ваксините са основани на цяла вирусна частица, размножена в биореактор и след това автоклавирана. На този принцип е създадена китайската ваксина, която вече има разрешение за ползване в Китай. Друг вид са векторните ваксини - на този принцип са създадени ваксината на "Астра Зенека" и руската "Спутник 5". Те съдържат информация за вирусни белтъци, които да обучат имунната система да разпознава вируса. И така стигаме до нашумелите вече РНК-ваксини. Те могат да бъдат наречени най-чистите ваксини, защото не съдържат класическите добавки в една ваксина. Те не съдържат адюванти, които са причината за повечето от алергичните реакции. Те съдържат само информационна РНК, която кодира вирусни протеини, и то само малка част от тях. Един участък, който да може да обучи имунната система.
- Какво е тяхното предимство?
- РНК-ваксините действат само в цитоплазмата на клетката. Те не навлизат в ядрото на човешката клетка и не могат да променят по никакъв начин генетичния материал на човека. Това прави абсолютно неоснователни страховете за отключване на ракови заболявания, тъй като просто е невъзможно. Териториално двата процеса са разделени. РНК-ваксини са двете поръчани от нашата държава - на Pfizer и на MODERNA. Разликата между двете е, че информационната РНК, която се съдържа в тях, кодира информация за различни участъци от протеина на шипчето на Ковид-19. Важно е да се каже на хората, че не е хубаво да се ваксинират първия път с едната ваксина, а реваксинацията да бъде с друга. Ако можем да си го представим фигуративно, това е все едно да учим първо малко английски, после малко френски език, а накрая да не знаем и двата езика добре. Когато човек реши да се ваксинира, трябва да го направи и на двата етапа с една и съща ваксина.
Друго важно предимство на ваксината на MODERNA е, че тя може да се съхранява при по-обикновени минусови температури, защото е доста по-концентрирана. Тя може да се съхранява и на -20 градуса. Ваксината на Pfizer е четири пъти по-разредена и затова са й нужни минус 70 градуса. Но това е общ проблем на РНК-ваксините, че не са много стабилни при положителни температури.
- А какво се случва с българската ваксина?
- Българската ваксина е протеинова ваксина. Тя съдържа късове пептиди от около 15-20 аминокиселини, които също могат да обучават имунната система да се бори с коронавируса. Те са капсулирани в липидни наночастици, също както и РНК-овите ваксини. Както обеща нашият ръководител на департамента по имунология проф. Андрей Чорбанов, прототипът на ваксината бе готов в края на миналата година. Сега вече може да се каже, че ние имаме българската ваксина "в епруветка". Сега вече се чакат разрешителните от Етичната комисия за тестване върху лабораторни животни. В момента, в който получим разрешение, ще започнем работа с животни - едните ваксинирани срещу коронавирус, а другите ще бъдат контролна група. Това са специални американски мишки, които съдържат различни клетки от човешката имунна система, така че да могат да реагират адекватно на коронавирусна инфекция. Струват по двеста долара едната.
- Кога очаквате да сме готови и с тези изследвания?
- Изследванията ще продължат може би поне половин година, след което можем да очакваме допълнително финансиране. Но не можем да се ангажираме с обещанието, че ще имаме изследвания на доброволци, защото това се провежда от фирмите, които искат да произведат дадената ваксина. Когато ние имаме доказани качествата на българската ваксина, ще я предложим на световни производители, които да организират клиничните изпитвания.
- Появиха се доста съмнения дали ваксината дава траен имунитет или след 3-5 месеца трябва отново да се имунизираме...
- Към момента не е минало достатъчно време, за да може да се отговори категорично на този въпрос, тъй като клиничните изпитания върху хора са започнали през лятото на миналата година. Минали са само четири-пет месеца, за които сме сигурни, че имунитетът се запазва. В процес на изследване е колко дълготраен ще бъде. Със сигурност обаче поне година е имунитетът след преболедуване. За по-дълъг период не може да се каже нито да, нито не, защото не е минал периодът за проследяване на антителата и на клетъчния имунитет, който е по-сериозен.
- Кой не трябва да се имунизира?
- Не трябва да се имунизират тези, за които споменаха производителите на ваксината на Pfizer. Засега няма информация за хора до 16 години. Но при тях имунизацията е безсмислена, защото прекарват заболяването много леко. Също така не трябва да се имунизират бременни жени, защото няма достатъчно научна информация как действа ваксината при тях. Не бива да се ваксинират и хора с тежки амтоимунни заболявания, защото е възможна кръстосана реактивност и да се получат усложнения. Хората с хранителни алергии и алергии към лекарства също не бива да се ваксинират. Това са и най-тежките ефекти от ваксината на Pfizer - тези хора си знаят състоянието и не бива да рискуват. Затова и ваксината трябва да се поставя след консултация с личния лекар, който най-добре познава състоянието им.
- Смятате ли, че скоро у нас ще бъдт ваксинирани достатъчно хора, като се има предвид какви малки количества се внасят?
- Може би Европейският съюз в колебанието си как да постъпи най-правилно изпусна голяма част от доставките на Pfizer. Виждате, че например Израел се подсигури и поръча най-голям брой ваксини. Това може би ще бъде първата държава, която ще има изцяло ваксинирано население. България изостава в този смисъл. Но всяко зло за добро - възможно е, докато изчакваме да получим повече дози, по-голяма част от населението да разбере колко е надеждна ваксината и колко е безопасна, тъй като се натрупва все повече информация за нейното въздействие. Но едва ли у нас ще можем да достигнем достатъчен брой ваксинирани хора преди април-май, за да се успокоим, че вече имаме добър процент защитено население.
- Смятате ли, че вирусът ще изчезне от самосебе си?
- Така се е случвало с предишните коронавируси, това е седмият коронавирус, който атакува човечеството под формата на пандемия. Другите са се самоограничили. Но ние сме свидетели, че този коронавирус е изменчив - от вторник има информация за нов щам в Южна Африка, който е по-вирулентен и започва да се разпространява сега. Най-вероятно първата му цел ще бъдат САЩ. Но се надяваме, тъй като при вирусите мутирането е нормален процес, в един момент да се получат негативни мутации, които да попречат на вируса да се разпространява повече. Да се надяваме, че след получаването на един обществен имунитет, ще се справим.
- Появиха се тези, че е лабораторно създаден.
- Няма доказателства, че е лабораторно създаден. Такива вируси прескачат от животните към човека с някакви мутации непрекъснато. А доказателство, че вирусът е естествен, са неговите мутации. Ако бе изкуствено създаден, мутациите щяха да са много по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай