Ангелов казва как ще се ваксинираме

Първи са лекарите и зъболекарите

Ангелов казва как ще се ваксинираме | StandartNews.com

Здравният министър проф. Костадин Ангелов представи Националния план за ваксинация на извънреден брифинг. Той е изготвен на основа на препоръки на СЗО и на практиката по света. 

За изпълнение на плана се създава Национален ваксинационен комитет. За всички български граждани ваксинирането ще е доброволно и след подписано информирано съгласие, подчерта министърът. Той уточни, че хората ще имат възможност да си изберат точно коя ваксина да използват.

В първата фаза попадат медицински специалисти, зъболекари, фармацевти - те са с по-висок риск от заразяване и могат да предават заразата. Става въпрос за 246 000 души, от които 33 000 лекари. 

Във втората фаза попадат 112 080 лица, от които социални работници, учители и персонал на ферми за отгеждане на норки.

В третата фаза - структури в системата на ВиК и други критичси структури, важни за обществото - например служители на МВР, АЕЦ "Козлодуй" и др. 

Четвърта фаза - възрастни на и над 65 г. и хронично болни - 1,8 млн. души. 

Фаза 5 - уязвими групи от населението заради рисковия им начин на живот.

Страната ще бъде разделена на 6 региона за доставката на ваксини. Всеки район си има отговорник - съответното РЗИ.

Министърът уточни, че планът подлежи на актуализация, когато има указания и нова информация от науката и Еврокомисията.

За първата фаза на ваксиниране - която е на медицински персонал, ваксината стига до лечебните заведения. За ВМА и "Пирогов" са осигурени специални фризери за съфранението  й, ще се изготвят списъци на медици на първа линия, които искат да бъдат ваксинирани. За останалите медицински кадри ваксините могат да се извършват от общопрактикуващите лекари. Всяка една ваксина ще се поставя от лекар, който да прецени общото състояние на пациента. 

Ще бъдат създадени мобилни екипи, за да стигне ваксината до всички краища на страната. 

Ако сте в инкубационен период за вируса и бъде направена ваксина, това нищо лошо няма да доведе, но на нея ще се припише неразположеността, обясни доц. д.р Ангел Кунчев. 

Проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб, представи членовете на организацията и задачите, които трябва да изпълнява. 

България слезе с едно място по заболяемост - от 12 на 13 място в ЕС, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. През последната седмица имаме и снижение на положителните тестове спрямо направените - от 42% те са намалели между 32 и 36 на сто. Различните региони са в различен етап на развитие на пандемията. Например Кърджали излиза от червената зона, тя е първата област с по-малко заразени.

12 266 са излекувани през последната седмица. 51% от леглата за неусложнени пациенти са заети. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай