Академик с лоша прогноза за ковида

След месец ще излезем от контрол, ако продължаваме да не спазваме мерките, предупреди специалистът

Академик с лоша прогноза за ковида | StandartNews.com

След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му хората най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.

„Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че, те не се спазват - това е големият проблем.”, обясни акад. Петрунов. Специалистът посочи, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.

„Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин,  каза акад. Петрунов. Той изрази притеснение, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. „Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува”, призова акад. Петрунов.

Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари и тя ще усложни още повече ситуацията. Затова и акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. „Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.”, обясни той .

Акад. Петрунов обясни, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от коронавирус е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето. Това лечение ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. То е принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. То е единственото, което дава истинско решение на въпроса.

„Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна”, прогнозира ученият.

Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че не можем да разчитаме много на груповия имунитет. „Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет.”

Хората с кожни алергии са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун, което води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.

Акад. Петрунов даде своите препоръки в две основни направления - как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.

За подсилване на имунитета:

- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет

- прием на повече витамини, особено C, D, A

- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини

- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб

Задължителни мерки:

- носене на маски

- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена

- избягване на социалните контакти, колкото е възможно

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай