Адвокат сподели ходенето по мъките с COVID-19

Докато е бил на домашно лечение, не е имало кой да проследява състоянието му и е трябвало да се лекува „абсолютно сам“, като са му носили лекарства до вкъщи

Адвокат сподели ходенето по мъките с COVID-19 | StandartNews.com

Адвокат Петър Николов от Варна, преболедувал леко и успешно коронавируса, огласи своите впечатления и преживявания от сблъсъка с болестта и здравната ни система.

Николов не е разбрал откъде се е заразил. Бил е и в домашна изолация, и в болница. Докато е бил под карантина, нито веднъж не са го проверили дали си е у дома.

„Тъй като имам съпруга и дете, трябваше да похарчим 300 лева, първоначални, за да видим дали детето или жена ми не са заразени. И при положение, че плащаме данъци и осигуровки на тази държава, трябваше да си извадим допълнително 300 лева“, поясни Николов в интервю за БНР. 

„Те ви пращат да си платите теста и евентуално след това, ако се установи, че е положителен, РЗИ да ви постави под карантина. Когато отидеш при личния лекар, той казва – ти не си за мен, аз не трябва да те приемам, трябва директно да отидеш в инфекциозното отделение. И, общо взето, ако не сте достатъчно отговорен към себе си и към другите, можете да пропуснете всички прегледи и направления и спокойно да се разхождате из града, из заведения, из молове - необезпокоявано. Всичко е доста пожелателно“, разказа юристът.

Адвокат Николов уточни, че докато е бил на домашно лечение, не е имало кой да проследява състоянието му и е трябвало да се лекува „абсолютно сам“, като са му носили лекарства до вкъщи.

„Аз усетих в един момент, че вече не издържам, на десетия ден – и физически, и психически. Никой не се интересуваше от мен, от здравните власти, какво се случва. Моя позната ми даде съвет, че единствено мога да бъда прегледан, само ако се обадя на 112. Тогава идва екипиран медик вкъщи и ако е необходимо, ме откарват в болница.“ Така 40-годишният юрист стигнал до лечебно заведение.

Според Петър Николов тепърва ни предстои трудният път като общество – да осъзнаем проблема и да се намерят решения. „Но ще мине много време. Ще си отидат много хора. Ще има много болни. Едва тогава може би ще си направим някакви изводи.“

Николов признава, че преди да се зарази, е бил сред скептично настроените и е гледал със съмнение на случващото се. След като го е изпитал на гърба си, е променил вижданията си. „И си мисля, че плюсът на цялата работа е, че може би ще извадим някаква поука занапред.“

„От личния си опит установих, че това не е чак толкова заразно – аз не заразих никой от семейството си, нито от колегите си в офиса, нито някой от моите клиенти, а близо една седмица съм се движил в пространството с тази болест. Носех маска на обществени места, но моето мнение е, че маската може да ограничи броя на болните, но едва ли ще ни спаси. Все пак трябва да бъдем по-внимателни, да обърнем внимание на хигиената си. Аз лично смятам зимата да си огранича контактите“, сподели още варненският адвокат.

След преболедуването Петър Николов се чувства много по-спокоен, осъзнал е, че трябва да забави темпото. „Чувствам се някак си жив, щастлив се чувствам. Тази промяна ми подейства добре. Затова казвам, че може би по трудния начин ще намерим всички как да намалим стреса в обществото – това напрежение, което постоянно витае.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай