21 съвета от Италия как да се пазим от вируса

Спортни лекари от Ботуша с препоръки към футболистите

21 съвета от Италия  как да се пазим от вируса | StandartNews.com

В разгара на пандемията от коронавирус научната група на спортните лекари от Серия А изпрати документ до всички клубове, съобщава Gol. bg. В него са ситтезирани 21 ценни съвета с които се цели да се ограничи до минимум възможността за заразяване с коронавирус. Те важат за футболистите, ръководителите, техническия персонал и служителите. Ето за какво става въпрос:

НЕ ПИЙТЕ ОТ ЕДНА И СЪЩА БУТИЛКА
Не пийте от една и съща бутилка или чаша по време на мач или тренировка. Винаги използвайте чаши за еднократна употреба или персонална бутилка. Не разменяйте други предмети (кърпи, халати и т.н.) с вашите съотборници.

НЕ СЕ ХРАНЕТЕ В СЪБЛЕКАЛНЯТА
Избягвайте да консумирате храна в съблекалнята.

ОБЛЕКЛО
Съхранявайте личните вещи и дрехи в чантите си, като избягвате да ги оставяте изложени в съблекалните или на място, където могат да бъдат в контакт с други.

ХАРТИЕНИ ПРИБОРИ
Използвайте хартиени прибори (чаши, чинии и т.н.), които веднага след употребата изхвърлете на определените места. Това важи и за използваните различни материали като бинтове и превръзки.

МИЙТЕ РЕДОВНО РЪЦЕТЕ СИ
Мийте старателно ръцете си колкото е възможно по-често. Измиването им и дезинфекцията са решаващи за предотвратяване на инфекцията. Ръцете трябва да се измиват със сапун и вода за най-малко 20 секунди и след като ги изплакнете обилно, трябва да се изсушат с кърпа за еднократна употреба. Ако сапунът и водата не са налични, може да се използва и дезинфектант на 60% алкохолна основа.

ТОАЛЕТНИ УСЛУГИ
Когато използвате общи тоалетни, избягвайте да докосвате крана преди и след измиване на ръцете си. Използвайте кърпички за еднократна употреба, за да го отворите и затворите.

ДЕЗИНФЕКТАНТИ
Насърчавайте използването на автоматични дозатори с подходящи дезинфектантни почистващи разтвори както в съблекалните, така и в тоалетните.

НЕ ДОКОСВАЙТЕ
Не докосвайте очите, носа или устата с немити ръце.

УПОТРЕБА НА МАСКИ
Покрийте устата и носа си с маска, за предпочитане за еднократна употреба. Може да държите предпазното средства с ръка, но не и когато кашляте или кихате.

ПРОМЯНА НА ВЪЗДУХА
Проветрявайте всички стаи колкото е възможно по-често.

ПОЧИСТВАЙТЕ
Периодично дезинфекцирайте маси, пейки, столове, закачалки, подове, кранове, дръжки, душове и тоалетни с дезинфекционни разтвори на основата на белина, хлор, 75% етанол, оцетна киселина или хлороформ.

КАК ДА ДЕЙСТВАТЕ В БАСЕЙНА
В случай на спортни занимания или тренировки в басейн изисквайте постоянно наблюдение на химичните параметри (хлор или други дезинфекционни разтвори) и физическите параметри (включително pH или температура, което влияе на нивото на хлориране).

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ ПРИ ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ
Спортистите, които показват очевидни симптоми на респираторна инфекция и/или треска, трябва незабавно да напуснат останалата част от екипа. По възможност трябва да се изолират и да уведомят лекар или медицинския служител на федерацията. Ако индикацията е налице, следва обаждане на 112 или 1500 на Министерството на здравеопазването, работещи 24 часа в денонощието, без да отивате в Спешното отделение.

ВАКСИНИРАНЕ
За онези, които все още не са ваксинирани срещу грип, трябва да го направят максимално най-скоро, за да се улесни диагностиката и управлението на подозираните случаи. Стомашно-чревните симптоми (не непременно типични) трябва да се наблюдават.

РИСКОВИ КОНТАКТИ
Информирайте се от спортисти и хора от клуба, ако е имало лични контакти или в семейството ви с хора, които са се завърнали от рискови райони или в карантина.

ПРЕГЛЕДИ
Използвайте спортния медицински преглед като основен скринингов инструмент чрез внимателна анамнеза и обективен преглед за идентифициране на лица, потенциално изложени на риск или със симптоми.

ЛАГЕРИ
В случай на лагери на националните отбори или международни състезания, които са разрешени в чужбина, винаги предвиждайте присъствието на лекар, който може да прецени всички участници на превантивно ниво, като идентифицира рисковите лица и приеме подходящи мерки за изолиране, следвайки подходящи процедури за управление съгласно указанията на Министерството на здравеопазването.

ЛЕКАРИТЕ
По отношение на лекарите и в частност на тези на професионални отбори или професионални спортисти съгласно Закона от 23 март 1981 г., т.91 и във всички случаи на всички онези състави, чиито спортисти извършват дейности на международно ниво, внимателно да наблюдават държавите, към които се насочвате или от които се връщате, според показанията на Министерството на здравеопазването. Създадена е директна връзка и имейл адреси за всички федерални лекари, които са отправна точка за клубовете и спортистите, за по-ефективна координация на информацията благодарение на директната линия между Министерството на здравеопазването и Министерството на спорта.

ОТКАЗ ЗА НАГРАДИ
Избягвайте награди или други форми на контакт с обществеността (например клубове или различни събития).

РИСК ПРИ ИНТЕРВЮТА
Използвайте само един микрофон при интервюта, който всеки път да се дезинфекцира. Следователно не и няколко микрофона, държани от журналист.

ИЗБЯГВАЙТЕ ТИФОЗИТЕ
Напуснете стадиона с клубния автобус или личния си автомобил, като избягвате физически контакт с тифозите. Селфитата са забранени.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай