Жест на Кремъл или задържане? Защо моряците ни се връщат сега

Била е постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти

Жест на Кремъл или задържане? Защо моряците ни се връщат сега | StandartNews.com

Евакуирането на българския екипаж от кораба "Царевна" е било възможно едва на 50-я ден от войната в Украйна, защото сега е решило ръководството в Кремъл. Това коментира пред БНТ бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

"Няколко седмици преди да започне войната руският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на практика блокираха цялото украинско крайбрежие - и черноморско, и в Азовско море, с което има пълен контрол над Черно море, с изключение на териториалните води на страните-членки на НАТО. Именно Русия е тази страна в конфликта, която не разрешава на търговските кораби да напуснат украинските пристанища”, смята Тагарев.

Той предположи, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, да бъдат евакуирани нашите моряци. "Няма как те да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна", категоричен е Тагарев.

В сряда премиерът Кирил Петков обяви, че част от екипажа на кораба „Царевна” вече е евакуиран от пристанището на Мариупол. Става въпрос за 14 българи и 1 украински гражданин. Данните за маршрута, по който ще преминат, за да пристигнат в страната ни, към момента са оскъдни.

Част от екипажа, включително и капитанът на кораба остават на борда по свое собствено желание. Какви обаче са вариантите и как трябва да се процедира при такава ситуация? Темата коментира пред Нова телевизия президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани Димитър Димитров.

„На кораба вече има по-малко хора. Дори в тази ситуация всеки корабособственик си има  предписани действия, които екипажът извършва. Вероятно офицерът по сигурността на компанията, която оперира с кораба, ще даде инструкции как да се действа с намален състав”, каза той.

„В такива ситуации се поддържа само най-необходимото, за да може корабът да остане във вода и да е в безопасност. Отплаването му от мястото обаче няма да бъде възможно дълго време”, добави Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай