Зеленски заговори за среща и всеобхватни мирни преговори с Москва

Искам всички сега да ме чуят, особено в Москва. Настъпи моментът за среща, време е да говорим", заяви той

Зеленски заговори за среща и всеобхватни мирни преговори с Москва | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски призова за незабавно прекратяване на конфликта. "Войната трябва да се прекрати, предложенията на Украйна са на масата", каза той.

Във видеообръщение, разпространено в ранните часове в събота, украинският президент призова за всеобхватни мирни разговори с Москва и предупреди, че в противен случай Русия ще се нуждае от поколения, за да се възстанови от загубите, претърпени по време на войната.

Зеленски каза, че Украйна винаги е предлагала решения за мира и е искала смислени и честни преговори за мира и за сигурността без отлагане.

"Искам всички сега да ме чуят, особено в Москва. Настъпи моментът за среща, време е да говорим", заяви той.

"Дойде време да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че ще са нужни няколко поколения да се възстанови", каза украинският президент.

Двете страни провеждат разговори от седмици без признаци за пробив.

Зеленски каза, че руските сили умишлено блокират хуманитарните доставки за градовете, подложени на атаки.

"Това е умишлена тактика (...) Това е военно престъпление и те ще отговарят за него, сто процента", заяви Зеленски.

Той каза, че няма информация колко са загиналите след удара срещу театъра в Мариупол, където стотици хора бяха потърсили убежище. Досега са спасени повече от 130 души, съобщи Зеленски.

Ръководителят на хуманитарния щаб за украинската столица Киев Олексий Кулеба пък коментира, че най-малко 50 000 цивилни са били евакуирани от зоните на бойните действия на север и северозапад от столицата Киев, а властите продължават спасителните дейности в най-уязвимите райони.

Бяха отворени хуманитарни коридори, за да могат цивилните граждани да напуснат окупираните градове и селища, но съответните споразумения бяха многократно нарушавани.

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович заяви, че днес сутринта е имало боеве между руските и украинските сили на летище край Херсон в Южна Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай