Сряда,

Зеленски удари контра на Китай със свое предложение

От: Иван Ангелов -
3392
Зеленски удари контра на Китай със свое предложение
A
A
A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е предложил на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир, но все още няма отговор от Пекин.

Зеленски съобщи за отправеното предложение към Китай след разговорите в Киев с японския премиер Фумио Кишида, като уточни, че все още няма отговор от китайска страна. В мирния план на Пекин от 12 точки не фигурира твърдото условие на Киев за пълно изтегляне на руските сили от окупираните украински територии.

Лидерите на Япония и Украйна обещаха да не оставят безнаказани "военните престъпления и други жестокости", извършени по време на руската инвазия в източноевропейската държава, предаде Киодо.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида и украинският президент Володимир Зеленски също така потвърдиха "непоколебимата солидарност" на своите страни в съвместно изявление, публикувано, след като Кишида направи необявено посещение в Киев.

Миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин във връзка с предполагаемото му участие в насилственото депортиране на украински деца по време на инвазията, започнала през февруари миналата година.

Това беше първата заповед за арест, издадена от съда в Хага за действащ лидер на постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН. Нито Русия, нито Украйна са страна по Римския статут, с който е създаден съдът, но Киев е разрешил на МНС юрисдикция по отношение на военни престъпления на своя територия.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com