Вторник,

Зеленски шокира света, ползва ли Русия фантастично оръжие

От: Рачо Рачев -
5291
Зеленски шокира света, ползва ли Русия фантастично оръжие
A
A
A

Твърденията на Русия за използването на ново "оръжие-чудо" са пропагандни и свидетелстват за пълния провал на нашествието й в Украйна, заяви тази нощ украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от УНИАН.

Вчера руският вицепремиер Юрий Борисов, цитиран от ТАСС, съобщи, че в Украйна вече се използва най-новият лазерен комплекс "Задира", който е по-мощен от предшественика си "Пересвет". По думите му такъв комплекс може "свободно да сваля различни класове дронове", като спестява изразходването на скъпи ракети от типа "Панцир".

"Един от представителите на руската държава съобщи, че окупаторите били започнали да използват лазери в Украйна. Уж за икономия на ракети", каза той. По думите му внимание привлича фактът, че на руската армия се налага да икономисва ракети, след като е изстреляла по Украйна над две хиляди ракети, които явно са били "основната част от техния запас от ракети".

Зеленски отбеляза, че с повечето от руските ракетни удари досега е била унищожавана гражданска инфраструктура "без какъвто и да било стратегически военен резултат". Според украинския президент всички са видели как воюва Русия - с неопитни войници на срочна служба, с мародери, които "за пръв път виждат нормална битова техника", със стара съветска бронетехника без съвременна защита и забранени фосфорни бомби, които опожаряват училища и жилищни сгради.

Володимир Зеленски припомни, че в пропагандата на нацистка Германия е има термин "вундервафе", сиреч "оръжие-чудо". И сега Русия, колкото по-ясно осъзнава, че няма шансове във войната, толкова повече говори за някакво ново оръжие, което да осигури прелом във войната. "Всичко това свидетелства за пълния провал на нашествието", заяви президентът на Украйна в редовното си видеообръщение към сънародниците.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com