Зеленски издаде Абрамович: Обръща ли се олигархът срещу Путин

Руски бизнесмени готови да финансират украинската армия

Зеленски издаде Абрамович: Обръща ли се олигархът срещу Путин | StandartNews.com

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията ѝ.

Тази вечер за пръв път той даде интервю за руски медии чрез видеоконферентна връзка.

Зеленски с първо интервю за руски медии, готов е на отстъпки

Зеленски каза, че е получил сигнали от няколко руски бизнесмени, сред които и милиардера Роман Абрамович, приближен на руския президент Владимир Путин.

"Имахме сигнали от него и още няколко бизнесмени, предлагащи: "Можем да помогнем по един или друг начин, можем да направим нещо.

Някои казаха, че са готови да помогнат за възстановяването на страната след войната. "Готови сме да прехвърлим бизнеса си в Украйна, живеем в Англия или някъде в Швейцария, искаме това. Но как да се направи така, че да не фигурираме в списъка със санкции?", разказа Зеленски.

"Някои хора не искат да съобщят името си и казват, че желаят да помогнат на нашата армия, при все че са граждани на Руската Федерация“, отбеляза украинският президент.

Зеленски увери, че каквито и да са бизнесмените, готови да дарят пари в подкрепа на украинската армия, Украйна е готова да "гарантира тяхната безопасност, да им осигури работа и да даде възможност на бизнеса им да се развива".

"Говоря конкретно за санкциите в нашата държава. Можем да го обсъдим, можем да обсъдим смяната на гражданството на тези хора", обясни той и подчерта, че не е "задължително това да се прави публично".

По-рано тази седмица "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Зеленски е помолил американския президент Джо Байдън да не санкционира Роман Абрамович, тъй като той би могъл да играе роля в мирните преговори между Украйна и Русия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай