Зеленски с първо интервю за руски медии, готов е на отстъпки

Излъгали са ви, че ще ви посрещнем с цветя, каза украинският президент

Зеленски с първо интервю за руски медии, готов е на отстъпки | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да обсъжда неутрален статут, статут на държава без ядрени оръжия, но ако получи гаранции за сигурност, предаде БНР.

"Споразумение с Русия възможно, само ако руските сили се изтеглят от страната", коментира Зеленски.

Той даде първото си интервю пред руски медии от началото на войната.

С президента на Украйна разговаряха главните редактори на "Медуза" Иван Колпаков, на телевизионния канал "Дъжд" Тихон Дзядко, журналистът и писател Михаил Зигар, който зададе на Зеленски и един въпрос от главния редактор на "Новая газета" и нобелов лауреат Дмитрий Муратов, и кореспондент на "Комерсант“ Владимир Соловьов.

"Чух много различни твърдения за това, че елиминирането ми е планирано... Вероятно имаше няколко опита - от различни хора", заяви  пред тях Зеленски във връзка с твърденията, че буквите V и Z, широко използвани в Русия за обозначаване на военните действия в Украйна, са инициалите на името му.

"Не знам какво се съобщава там горе в Русия, но сигурно са казали, че ви чакаме тук с цветя и усмивки. Че положението е много лошо, действащият президент не е подкрепен, сегашната управляваща партия не е подкрепена. 99,9% съм сигурен в това", коментира Зеленски пред руските журналисти.

"За съжаление те не зачитат независимостта на Украйна. Това като цяло е нашата трагедия с вас ... не знам дали е възможно да се каже "с вас". Вероятно да. Защото има две общества. Това е първо народите, а след това управниците. Случи се тази трагедия - възприемането ни не като независима държава, а като някакъв продукт, като част от някакъв голям организъм, начело на който се вижда настоящият президент на Русия", заяви Зеленски пред руските медии.

Ние не се смятаме за атавизъм. Смятаме се за независима държава с дълга, дълбока история и морал. Мисля, че днес показваме как е в действителност, каза още украинският президент.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай