Зеленски с призив. За какво предупреди

Преговорите с Русия продължават, но засега са само думи без конкретика, каза украинският президент

Зеленски с призив. За какво предупреди | StandartNews.com

Преговорите с Русия продължават, но засега са само „думи без конкретика”. Това коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски.

За предполагаемото изтегляне на руските сили от Киев и Чернигов той каза: „Знаем, че това не е изтегляне, а последиците от изтласкването. Но също така виждаме, че Русия сега концентрира силите си за нови удари в Донбас и ние се подготвяме за това”, обясни украинският президент.

Той благодари на Белия дом за обещанието за допълнителна директна помощ в размер на 500 млн. долара, съобщи Асошиейтед прес.

„Ако наистина се борим заедно за свобода и в защита на демокрацията, тогава имаме право да поискаме помощ в този труден преломен момент”, каза Зеленски в нощното си видеообръщение към нацията. „Танкове, самолети, артилерийски системи. Свободата трябва да бъде въоръжена не по-зле от тиранията”, добавя той.

Преди обявената вчера помощ от 500 млн. долара администрацията на Байдън беше изпратила на Украйна около 2 млрд. долара хуманитарна помощ и такава за сигурност от началото на войната миналия месец. Всичко е закупено с част от общо 13,6 млрд. долара, които Конгресът одобри по-рано този месец за Украйна като част от по-широк законопроект за разходите.

Междувременно украинският президент призова за допълнителни санкции срещу Русия по време на видеообръщение към австралийския парламент, съобщи CNN.

"Разстоянието между нашите страни е голямо, но няма такова нещо като разстояния, когато става въпрос за бруталността на руснаците към нашата земя", каза Зеленски.

Той предупреди за сериозни последици за глобалната сигурност, ако Русия не бъде спряна. Призова държавите и компаниите да инвестират във възстановяването на Украйна. Зеленски говори конкретно за развитието на украинските пристанища и градове в Черно море и възстановяването на военноморския сектор.

Австралия предостави военна и хуманитарна помощ на Украйна, а също така обяви забрана за износ на алуминиев оксид и алуминиева руда за Русия. По данни на австралийското правителство Русия разчита на Австралия за близо 20% от доставките си на алуминий. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай