Събота,

Зеленски с призив. Каза кой нарежда разрушението на Украйна

От: Агенция Стандарт -
61688
Зеленски с призив. Каза кой нарежда разрушението на Украйна
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски призова швейцарците да принудят своето правителство да сложи ръка на имуществото на руските богаташи в Швейцария.

Според Зеленски именно олигарсите, които живеят в Европа и в "прекрасните швейцарски градове", нареждат разрушаването на украинските градове във войната, започната от Кремъл.

Призивът на украинския лидер бе транслиран пред хиляди участници в антивоенен протест в Берн.

В швейцарски банки се съхраняват руски богатства на стойност 213 милиарда долара. Не е ясно каква част от тези сметки са запорирани, въпреки че Швейцария, която не е част от Европейския съюз, се присъедини към всички европейски санкции срещу Владимир Путин и режима му.

23 дни след руското нашествие 30 процента от украинските предприятия са спрели принудително работа заради бойните действия, съобщи тази вечер финансовият министър на Украйна Серхий Марченко. Страната разчита главно на заеми и грантове от чужбина, за да посреща разходите си.

И днес продължиха боевете край Николаев, Запорожие, Мариупол и други градове, където украинските въоръжени сили задържат руското настъпление.

Според най-актуалните данни на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека в периода от руското нападение на 24 февруари до вчера в Украйна са загинали най-малко 847 мирни жители, а 1 399 са били ранени, предава БНР. Реалният брой вероятно е много по-голям, тъй като Службата не е могла да потвърди сведенията за жертвите в някои от най-пострадалите от бойните действия градове.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com