Зеленски с голяма забрана в Деня на Украйна

В чест на празника много градове осъмнаха с украински знамена

Зеленски с голяма забрана в Деня на Украйна | StandartNews.com

Украйна чества днес своя Ден на независимостта. На 24 август 1991 страната се отделя от Съветския съюз и става независима държава. Днес обаче тя е жертва на руската агресия, която започна точно преди 6 месеца.

Заради опасността от нови тежки нападения от руска страна президентът Володимир Зеленски забрани официалните чествания. В чест на празника много градове осъмнаха с украински знамена.

В момента около една пета от Украйна е под руски контрол, но украинците не се дават и бранят родината си.

Точно преди шест месеца президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на мащабно нахлуване на руската армия в Украйна, като го определи като "специализирана военна операция".

В обръщението преди шест месеца Путин заяви, че ще се стреми към “демилитаризация и денацификация” на съседната страна. Опита се обясни агресията, заявявайки че Русия е принудена да действа, защото е застрашена е националната й сигурност - от Запада и неговия марионетен режим в Киев. Русия ще отговори на всеки опит за намеса в Украйна на трети страни, предупреди Путин.

"Който се опита да ни попречи и още повече – да застраши страната и народа ни, трябва да знае, че Русия ще отвърне незабавно. Ние сме готови за каквото и да било развитие на събитията.", каза тогава Путин.

За шест месеца от Москва неведнъж опровергаваха западните анализи, че "операцията" не се е развила по желания сценарий и настояваха, че целите ще бъдат постигнати.

Обръщенията на президента Володимир Зеленски от Киев, където той остана в началото на войната, въпреки риска, се превърнаха в редовни: "Какво чуваме днес – не просто ракетни експлозии, боеве и бучене на самолети, това е звукът на нова желязна завеса, която се спуска и отрязва Русия от цивилизования свят."

Западът отговори на руските действия с безпрецедентни санкции и откликна на призивите на Украйна за оръжия. Кризата се задълбочи със спирането на газовите доставки от Русия и ръста на цените.

Предизвикан беше и най-големият бежански поток в Европа от Втората световна война - 11 милиона души. 6 и половина милиона - извън Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай