Зеленски с призив към Румъния, сравни Путин с Чаушеску

На територията на Украйна се решава съдбата на Централна Европа и зоната на Черно море, каза президентът

Зеленски с призив към Румъния, сравни Путин с Чаушеску | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение пред двете камари на румънския парламент, съобщава телевизия Диджи 24, предаде БТА.

Преди началото на речта си Зеленски показа на румънските парламентаристи шокиращи изображения от клането в Буча. „Искам да видите това, което видях аз в Буча. Извинявам се за тежките кадри, но това е действителността. Коли бяха смазани от танкове. Момичета и жени бяха изнасилени. Все още нямаме всички доказателства. Хора бяха измъчвани. Хора бяха застреляни в тила. Защо руските военни направиха това?", заяви Зеленски в обръщението си.

"Ако нашата армия и нашият народ не се бяха защитавали, руснаците щяха да направят същото клане като в Буча на цялата територия на Украйна", заяви той. "Бяха убити учители и професори, всички, които имаха знамето или герба на Украйна на домовете си", добави украинският президент

"Уважаеми румънци, заедно трябва да спрем тези неадекватни хора, които са свикнали да не бъдат наказвани, понеже всичко им е позволено. Трябва да спрем хората, които искат геноцид в Европа", подчерта той, цитиран от Аджерпрес.

"През 1989 г. умря Николае Чаушеску след редица години, в които беше ясно, че е неадекватен, че той и Секуритате водят Румъния към изолация. Онзи режим се базираше само на репресиите, нищо не беше свято. Румънският народ се надигна и разгроми онзи режим. По същия начин не могат да бъдат убедени от нищо тези, които дават заповеди за война в Русия. Тези неадекватни хора са загубили всякаква връзка с действителността", изтъкна Зеленски.

По думите му една от причините, поради която "Русия не крие този геноцид", е понеже руснаците са убедени, че "европейските лидери не могат да ги спрат, че европейците няма да защитават ценностите си".

"Украйна не е единствената цел на Русия. Искат да атакуват Одеса и оттам има само една стъпка до Молдова", добави още той, като изтъкна, че "на територията на Украйна се решава съдбата на Централна Европа и зоната на Черно море". 

"Бяха наложени санкции срещу Русия, но войната продължава 40 дни. Русия трябва да бъде лишена от всички ресурси, на първо място икономически. Необходими са още санкции", изтъкна Зеленски.

"Убеден съм, че Румъния ще подкрепи всичко, което трябва за налагане на справедливостта. Убеден съм, че Румъния и румънските фирми ще участват в програмите за възстановяване на Украйна след войната. Ще предложим на нашите партньори да поемат възстановяването на някои райони, които бяха разрушени от Русия. Нашият потенциал, нашата вътрешна сила е голяма, но имаме нужда от помощ, за да възстановим живота в Украйна", посочи още украинският президент. 

На съвместното заседание на двете камари присъстваше и румънският президент Николае Чука. Заседанието започна с кратки изявления на председателите на двете камари на парламента Флорин Къцу и Марчел Чолаку.  Депутатите и сенаторите почетоха паметта на всички убити по време на руската агресия в Украйна с минута мълчание.

"Русия трябва да бъде напълно изолирана от икономическа гледна точка", заяви председателят на Сената Флорин Къцу. "Г-н президент Зеленски, Вие сте герой не само в Украйна, а и в Румъния, и във всички страни, които уважават демократичните принципи и ценности. Смелостта, която показахте, вдъхновява всички нас. Русия трябва да бъде изолирана напълно от икономическа гледна точка", подчерта Къцу, като добави, че „клането в Буча не може да остане ненаказано".

На свой ред председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку определи събитията в Украйна като "най-тежката криза на сигурността от края на Втората световна война". "От 24 февруари се сблъскваме с най-тежката криза на сигурността от края на Втората световна война чрез неоправданата, незаконна и непровокирана инвазия на Руската федерация срещу Украйна. Присъединяваме се и от тази трибуна към гласовете, които изразяват твърдата и непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници", заяви Чолаку.

От руската инвазия в Украйна на 24 февруари Зеленски е говорил чрез видеовръзка пред парламентите на редица страни, включително Великобритания, Канада, САЩ, Германия, Италия, Израел, Полша както и пред Европейския парламент, напомня Аджерпрес. Той също така той направи и видеообръщение на извънредната среща на върха на НАТО през март в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай