Зеленски праща всички мъже на война

Президентът на Украйна подписа указ за обща мобилизация

Зеленски праща всички мъже на война | StandartNews.com

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви обща мобилизация в страната. Съответният указ е публикуван на сайта на кабинета на украинския президент.

Отбелязва се, че мобилизацията е обявена „във връзка с военната агресия на Руската федерация срещу Украйна и с цел осигуряване на отбраната на държавата, поддържане на бойната и мобилизационна готовност на въоръжените сили на Украйна и други военни формирования, базирани на по предложение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна“. Украинският лидер разпореди да се проведе за 90 дни, пише Лента ру.

Президентът реши да призове за военна служба и резервисти и да привлече превозни средства, за да отговори на нуждите на армията и правоприлагащите органи на Украйна. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) трябва да определи реда и обема на мобилизацията, а правителството да осигури финансиране за всички дейности.

Мобилизацията ще се проведе на територията на Виница, Волин, Днепропетровск, Донецк, Житомир, Закарпатство, Запорожие, Ивано-Франковск, Киев, Кировоград, както и в градовете Лвов , Николаев, Одеса, Полтава , Ровно , Суми , Тернопол , Харков , Херсон , Хмелницки, Черкаси , Черновци , Киев .

Зеленски призова лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) да подкрепят мироопазващата операция на ООН в Украйна. Той също така заяви необходимостта от "незабавно предприемане на силни икономически и финансови санкции" срещу Русия.

Политикът призова за изключване на Русия от SWIFT, подпомагане на украинската армия с оръжие и боеприпаси и налагане на санкции срещу Москва с ембарго върху търговията с петрол и газ. Според Зеленски Киев се нуждае от гаранции за сигурност и европейска перспектива.

Дълго чакахме пред отворената врата. Попитахме за членство в НАТО - нямаше отговор. Сега имаме нужда от международно правни гаранции за сигурност, ясна европейска перспектива, бързи и конкретни действия

На 24 февруари Държавната гранична служба на Украйна обяви , че страната е загубила контрол над Змийския остров. Намира се в Черно море близо до границата с Румъния и принадлежи към Одеска област.

 Съобщава се също, че е загубена комуникация с украинските граничари и военни, които се намират на острова.

По-рано властите на Херсонска област съобщиха за загуба на контрол над една от областите . Беше обявено, че всички държавни структури на Геническа област са под контрола на руските войски. Според официални лица руската военна техника е навлязла в районите на Скадовски, Бериславски и Каховка.

В същия ден премиерът на Украйна Денис Шмихал обяви , че руските военни са поели контрола над Чернобилската зона и съоръженията на Чернобилската атомна електроцентрала (ЧАЕЦ).

Чернобилската зона и всички съоръжения в Чернобил са взети под контрола на руските въоръжени групировки. Засега няма жертви

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че в петък, 25 февруари, лидерите на страните членки на алианса планират да проведат виртуална среща на върха за ситуацията в Донбас. „Реших да организирам виртуална среща на върха на съюзниците, за да обсъдим следващите стъпки“, каза той.

Според него на срещата ще бъдат обсъдени мерките за защита на съюзниците в "нова реалност". „Все още нямаме отговори, но ще бъде различна Европа след случилото се днес“, подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО отбеляза , че Финландия и Швеция са поканени на срещата на върха. Той каза също, че на срещата ще се обсъди влиянието на настоящата ситуация върху по-нататъшното развитие на отношенията на алианса с Москва.

НАТО също така обеща да предприеме "превантивни и пропорционални" мерки за укрепване на отбраната на алианса поради военната операция на Русия в Донбас. Алиансът нарече действията на руската страна заплаха за евроатлантическата сигурност.

Северноатлантическият алианс подчерта , че действията на Русия в Донбас ще имат геостратегически последици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай