Зеленски посочи единствения начин да се прекрати войната

Русия продължава настъплението си в Донбас и обяви победа в битката при металургичния комбинат Азовстал в Мариупол

Зеленски посочи единствения начин да се прекрати войната | StandartNews.com

Русия продължава настъплението си в Донбас и обяви победа в битката при металургичния комбинат Азовстал в Мариупол. Украинският лидер Зеленски посочи, че край на войната е възможен само чрез дипломация. Москва съобщи, че е унищожила голяма пратка със западно въоръжение за Украйна. Американският президент Джо Байдън подписа закон за предоставяне на военна помощ за Киев в размер на близо 40 милиарда долара. Великобритания предложи Молдова да бъде екипирана по стандарти на НАТО срещу рисковете от руска агресия.

Русия обяви за "напълно освободени" Мариупол и металургичния завод след като последните над 500 украински бойци напуснаха комплекса. През последните дни там се предадоха общо 2 439 защитници, отведени в територии под руски контрол. Украйна иска размяна с руски военнопленници.В Москва се чуват гласове бойците от полка Азов да бъдат обявени за нацистки престъпници, които не подлежат на размяна. Окончателното падане на Мариупол освобождава руски войски за офанзивата в Донбас и предоставя на Русия сухопътен коридор до окурипания Крим и контрол над Азовско море. За Украйна защитниците на Азовстал се превърнаха в национални герои и символ на съпротивата срещу руската агресия.Украинският президент Зеленски заяви, че победа за Украйна ще бъде връщането на статуквото от 23-ти февруари преди началото руската инвазия. Според него обаче цялостно решение на конфликта може да има само чрез дипломация.

Победата ще бъде трудна, с цената на кръв и извоювана в битка, но накрая ще бъде постигната с дипломация. Има неща, които не можем да доведем до край без да седнем на масата за преговори. Така стоят нещата, защото ние искаме да си върнем всичко, а Русия не желае да върне нищо.

Украинската телевизия излъчи записано интервю на Зеленски по повод три години на президентския пост. До него е и съпругата му Олена - едва втората им публична проява заедно от началото на войната. Украинският лидер предложи официално споразумение със съюзническите страни за осигуряване на руски компенсации за нанесените щети по време на войната.

В ход е мащабна руска офанзива в Луганска област по посока градовете Северодонецк и Лисичанск. Москва съобщи за нови ракетни удари по цели в Украйна.

Ракети Калибър с морско базиране унищожиха в района на железопътна гара МАлин в Житомирска област голяма партида въоръжение и бойна техника, доставени от Съединените щати и европейски страни за украинската групировка в Донбас. В района на Одеса с ракети с въздушно базиране са унищожени складове за гориво за бронираната техника на украинските националисти, каза Игор Конашенков, говорител на МО на Русия.

Пентагонът заяви, че нищо не потвърждава руски твърдения за използване на ново поколение лазерни оръжия в Украйна за сваляне на вражестки дронове. Шест милиарда долара от общо 40, в закона, подписан от Байдън в подкрепа на Украйна, са предназначени за придобиване на бронирана техника и укрепване на украинската противовъздушна отбрана.Русия публикува днес пълния списък на 963-ма американски гграждани със забрана за влизане в страната. В Него са президентът Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен и шефът на ЦРУ Уилямс Бърнс, предаде БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай