Зеленски отиде в Буча. Зове светът да види ужаса (СНИМКИ)

След изтеглянето на руските сили в града бяха открити десетки трупове, някои с вързани ръце

Зеленски отиде в Буча. Зове светът да види ужаса (СНИМКИ) | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отиде в град Буча край столицата Киев, където след изтеглянето на руските сили бяха открити десетки трупове, някои от които с вързани ръце, предаде БГНЕС.

От мястото на ужаса Зеленски са обърна персонално към бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози. Каня г-жа Меркел и г-н Саркози да посетят Буча и да видят до какво е довела политиката на отстъпки пред Русия, заяви Зеленски.

"Всеки ден, в който нашите бойци навлизат и отвоюват територия, виждате какво се случва", заяви украинският лидер пред репортери в опустошения от боевете град, облечен в бронежилетка и придружен от военни.

Зеленски разгледа улицата с унищожената руска военна техника, предаде Би Би Си. На снимките, публикувани на сайта на британска компания за обществено радио и телевизия, се виждат 10 изпепелени руски танка. Те са поразени от украинската армия с  дронове „Байрактар“ . Зеленски разговоря и с хора, преживели ужаса в Буча.

„Русия извърши военни престъпления и геноцид в Украйна“, заяви украинският президент. На въпрос на кореспондента на Би Би Си смята  ли, че още е възможно да се обсъжда мира с Русия, Зеленски заяви: „Да, понеже Украйна трябва да постигне мир. Ние сме в Европа в 21-и век. И ще продължим дипломатическите и военните усилия“.

Москва отрича съпричастност на своите военни към масовите убийства в Буча. Първият дипломат на Москва Сергей Лавров в понеделник нарече публикуваните свидетелства за геноцида "инсценировка“ и провокация, която заплашва световния мир, уточнява Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай