Зеленски отговори на ултиматумите. Ще клекне ли пред Путин

Коментар на президента за обществената украинска радиотелевизионна компания

Зеленски отговори на ултиматумите. Ще клекне ли пред Путин | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че никога няма да приеме ултиматуми от Русия и че Киев и градове като Мариупол и Харков, няма да приемат да са под руска окупация.

"Получихме ултиматум с точки, които трябвало да изпълним, за да спре войната - Украйна не може да изпълни такъв ултиматум", заяви Зеленски в интервю за обществената украинска радиотелевизионна компания.

Президентът на Украйна каза още, че всички компромиси, договорени с Русия за прекратяване на войната, ще трябва да бъдат гласувани от украинците на референдум, съобщи Ройтерс.

"Отговорът е много прост. Всички вече разбираме. Не сме приети (в НАТО – бел. ред.), защото се страхуват от Русия. Това е всичко. И трябва да се успокоим, да кажем "Добре, други гаранции за сигурност". Има държави от НАТО, които искат да бъдат гаранти за сигурност, които за съжаление не могат да ни дадат 100 процента членство в Алианса, но са готови да направят всичко, което Алиансът би трябвало да направи, ако бяхме членове на Алианса. Това е нормален компромис", посочи Зеленски.

По този начин, според украинския президент, въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

"Народът ще трябва да се произнесе и да отговори на тази или онази форма на компромис. И какви ще бъдат те (компромисите) е предмет на нашите разговори и разбирателство между Украйна и Русия", каза той в интервю, публикувано от украинската обществена радио- и телевизионна компания "Суспилне".

Въпросите, които биха могли да бъдат повдигнати на евентуален референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от руските сили, включително Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от държави в замяна на членство в НАТО, каза той.

"Обясних на всички преговарящи групи: когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние нямаме къде да ходим, ще стигнем до референдум. Хората ще трябва да кажат и да отговорят на определени формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия разговор и разбирателство между Украйна и Русия", каза Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай