Зеленски обяви условията, за да преговаря с Русия

Украйна живее до такъв съсед, "който не разбира нищо друго освен сила", каз апрезидентът

Зеленски обяви условията, за да преговаря с Русия | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкри условията, при които е готов да води преговори с Русия.

В интервю за канадските канали CTV и CBC той припомни, че след като Русия е провела "референдуми" в окупираните територии, Украйна е обявила окончателното прекратяване на преговорите с действащия президент.

„Референдумите станаха точката в тази история. Те могат да ни върнат нашата територия, ако искат преговори. Те трябва да се оттеглят от нашата територия и да ни оставят земята в международно признатите граници от 1991 г. И тогава ще кажем в  какъв формат и с кого сме готови да говорим. Това е справедливо. За да говорим, трябва да превъртим момента, в който нашите държави са си говорили. И това беше преди войната, преди 2014 г.", каза президентът, предава "Блиц".

Според Зеленски от този момент нататък може да се направи опит въпросът да бъде разрешен по дипломатически път.

Украинският президент поясни, че Русия трябва да разбере последствията от своите решения, по-специално, ако реши да нанесе удар по центъра за взимане на решения в Украйна.

„В случай, че Русия нанесе ядрен удар по офиса на президента на Украйна, светът трябва да отговори с удар по центъра за вземане на решения в Руската федерация“, каза Зеленски.

Според украинския лидер, в случая няма значение дали Украйна членува в НАТО, или не.

Той припомни, че Украйна живее до такъв съсед, "който не разбира нищо друго освен сила".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай