Сряда,

Зеленски емоционален, каза кога ще свърши войната

От: Агенция Стандарт -
5061
Зеленски емоционален, каза кога ще свърши войната
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в емоционално обръщение към украинците по случай 31-та годишнина от независимостта, че когато на 24 февруари Русия е нахлула, Украйна се е родила отново, и добави, че Киев ще си върне анексирания Крим и окупираните райони на изток, предадоха Ройтерс и БТА.

В предварително записаната реч, която съвпадна с навършването на половин година от началото на руската инвазия, Зеленски каза, че за Украйна войната вече няма да свърши, когато има мир, а когато Киев победи.

"Няма да търсим взаимно разбиране с терористите, край на войната ще сложи единствено победата", категоричен бе той.

Зеленски отбеляза, че украинците са се обединили и вече има нова нация, която се е появила на 24 февруари в 4 ч. сутринта (тогава започна специалната военна операция на Русия, бел. ред.). Тя не се е родила, а се е възродила, подчерта президентът.

"Ние няма да търсим взаимно разбиране с терористите. Въпреки че разбираме руски език, който те дойдоха да защитават. И убиха хиляди хора, които дойдоха да освобождават", изтъкна той.

Зеленски отбеляза, че на украинците днес им е по-близък Борис Джонсън, който говори на английски, отколкото "убийците, й отметил, насилниците и мародерите, който всичко правят "по руски".

"Няма да седнем на масата на преговорите заради страх, с пистолет, опрян в слепоочието. За нас най-страшното желязо не са ракетите, самолетите, танковете, а веригите. Не окопите, а оковите", подчерта той.

"Ние не търгуваме със своите земи, нито с хората си - всичките 25 региона, без каквито и да било отстъпки или компромиси. Донбас - това е Украйна. И ние ще си го върнем, независимо по какъв начин. Крим - това е Украйна. И него ще си върнем. По какъвто и да е начин", категоричен бе Зеленски.

Най-лошият сценарий за руско военно нахлуване вече е зад гърба ни; в момента Украйна е навлязла във фаза на стабилизиране на ситуацията на бойното поле. Това заяви в интервю за Си Ен Ен украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде Укринформ.

"Намираме се в стадий на стабилизиране на бойното поле чрез незначително придвижване на подразделения и сме създали там голям брой добри средства за възпиране", каза министърът.

По думите му Украйна е на прага на нов етап от войната. Украинските въоръжени сили са започнали контранастъпление "в друга посока".

Украинският политик нарежда "синдрома на умората" в международната общност сред основните заплахи в борбата на страната му с Русия.

"Наричам това синдром на умората. За мен това е една от главните заплахи. Трябват действия във връзка с тази заплаха. Трябва да питаме хората. Защото това е много, много опасно за нас", каза министърът.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com