Защо Зеленски уволни шефа на службите и главния прокурор

Украинският президент издаде укази за отстраняване от длъжност на Иван Баканов и Ирина Венедиктова

Защо Зеленски уволни шефа на службите и главния прокурор | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни ръководителя на службата за вътрешна сигурност на страната и главния прокурор, като се позова на стотици случаи на предполагаема държавна измяна и сътрудничество с Русия. 

Украинският президент издаде укази за отстраняване от длъжност на началника на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и главната прокурорка Ирина Венедиктова.

Причината - факти, свидетелстващи за държавна измяна от страна на служители на службите. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова, сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии, съобщава БНР.

Украинският генерален щаб заяви, че усилията на руснаците на бойното поле са концентрирани в овладяването на градовете Северск и Бахмут. Артилерийски и пехотни сражения се водят и в Николаевска и Харковска област. Според британското разузнаване руснаците се прегрупират в опит да запазят завоеванията си в Херсон и Запорожието. Във видеообръщението си тази нощ украинският президент каза:

"До този момент Русия е използвала над 3000 крилати ракети срещу Украйна…Напълно възможно е да бъдат подведени под съдебна отговорност всички онези, които са отговорни за руските военни престъпления. Всички колаборационисти, всички, които са виновни за терора през изминалите 144 дни, както и за осемте години назад".

Към от момента са образувани 651 наказателни дела за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоприлагащата организация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай