Южна Корея се включва в санкциите

Суверенитетът, териториалната цялост и независимостта на Украйна трябва да бъдат гарантирани, каза президентът

Южна Корея се включва в санкциите | StandartNews.com

Южна Корея ще се присъедини към международните икономически санкции срещу Русия заради нейното "въоръжено нахлуване" в Украйна, заяви президентът Мун Дже-ин в четвъртък.

"Суверенитетът, териториалната цялост и независимостта на Украйна трябва да бъдат гарантирани", заяви Мун в изявление, публикувано от президентската Синя къща в Сеул. Южна Корея ще "подкрепи и ще участва в усилията на международната общност, включително в икономическите санкции", добави той, наричайки военното нападение на Москва срещу Украйна "въоръжена инвазия".

Решението идва часове след като руският президент Владимир Путин започна нападение срещу Украйна, а външният министър на Киев заяви, че е в ход "пълномащабно нахлуване".

Седмиците на интензивна дипломация и налагането на западни санкции на Москва не успяха да възпрат Путин, който беше струпал между 150 000 и 200 000 войници по границите на Украйна.

Нахлуването в Украйна предизвика международно възмущение, като в отговор Съединените щати и ЕС обещаха наказателни санкции срещу Русия.

Сеул - близък съюзник на Вашингтон в областта на сигурността, заяви, че "употребата на сила, причиняваща вреда на невинни хора, не може да бъде оправдана при никакви обстоятелства".

САЩ разполагат около 28 500 войници в Южна Корея, за да помагат за защитата на страната от ядрената Северна Корея, която нахлу през 1950 г. Корейската война завършва с прекратяване на огъня, а не с мирен договор.

През последните седмици Китай, най-важният съюзник на Северна Корея, обвини САЩ и западните им съюзници в "раздухване" на кризата в Украйна.

През януари Пхенян извърши безпрецедентни седем оръжейни изпитания, а някои експерти предупредиха, че конфликтът в Украйна може да даде възможност на Севера да изстреля ракети с голям обсег.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай