Украйна сензационно за Путин, какво става в Беларус

Разкритие на украинското военно разузнаване ГУР

Украйна сензационно за Путин, какво става в Беларус | StandartNews.com

Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което застрашава и Украйна, и суверенитета на самата беларуска държава. Това съобщи в телевизионно предаване Андрий Юсов от пресслужбата на украинското военно разузнаване ГУР, предаде УНИАН.

"Задачата, която си поставя режимът на Путин, е да въвлече пълноценно Беларус директно в боевете срещу Украйна. (Беларуският президент Александър) Лукашенко засега се противи. Но виждаме, че натискът се засилва", коментира говорителят.

"И заплахата не е само за Украйна. Така се увеличава окупационният корпус на територията на една независима държава. Това е натиск и върху самия Лукашенко - това е щик, който може да бъде "за" или "против" него. Това, естествено, е сериозна сила", обясни Юсов.

Разузнаването изтъква, че Украйна научава предварително за подобни действия и намерения на Беларус, пише dnes.bg.

"Днес можем да констатираме, че Лукашенко не смята засега да въвлича армията си в пълномащабна операция", допълни представителят на ГУР.

Беларуският диктатор Лукашенко, лоялен към агресивната политика на своя единствен съюзник Владимир Путин, още от първите дни на руското пълномащабно нашествие в Украйна предостави на Кремъл възможността да използва военните бази на Минск. Именно от беларуска територия танковете на Русия пробиха границата с Украйна.

От Беларус се водят ракетни обстрели на украински градове. Редовната беларуска армия в момента не участва пряко в инвазията в Украйна, но според някои експерти това е въпрос на време. Москва продължава да вербува за войната отделни беларуски "доброволци", напомня УНИАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай