Украйна с призив към Съвета на Европа. Какво иска

Изявление на украинския премиер Денис Шмигал

Украйна с призив към Съвета на Европа. Какво иска | StandartNews.com

Украйна призова Съвета на Европа да отнеме членството на Русия в организацията, призвана да подкрепя правата на човека и върховенството на закона на континента, предаде Ройтерс.

На 25 февруари - ден, след като руски войски нахлуха в Украйна, Съветът на Европа замрази членството на Русия и понастоящем обсъжда дали тя да бъде изключена. Това би бил първият такъв случай в историята на тази общоевропейска институция, създадена след Втората световна война.

"Настояваме незабавно да бъде одобрено решението за изгонването на Русия от Съвета на Европа", обърна се по видеовръзка украинският премиер Денис Шмигал към депутатите от Съвета на Европа. По думите му отговорните за тази "непредизвикана и неоправдана агресия не може да останат в единното европейско семейство, където човешкият живот е висша ценност".

Миналата седмица външното министерство в Москва съобщи, че руските представители ще прекратят участието си в дебатите в Съвета на Европа.

А в края на февруари Кремъл заяви, че замразяването на руското членство е "истински несправедливо" и че това дава на Москва основание завинаги "да затръшне вратата" на тази организация, припомни Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай