Украйна с призив към ЕС и НАТО след референдумите

Украинското министерство на външните работи с комюнике към Запада

Украйна с призив към ЕС и НАТО след референдумите | StandartNews.com

Украинското министерство на външните работи призова днес за съществено увеличаване на западната военна помощ за страната - ден след приключването на референдумите за анексиране от Русия на четири украински области, осъдени масово от международната общност, предадоха Франс прес и БТА.

"Украйна призовава ЕС, НАТО и Г-7 незабавно и значително да увеличат натиска върху Русия, по-конкретно като наложат нови тежки санкции и значително увеличат военната помощ за Украйна", пише в комюникето. Украинското външно министерство поиска "танкове, бойни самолети, далекобойна артилерия, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана".

Освен това комюникето приканва "всички държави и международни организации да осъдят незаконните действия на Кремъл във временно окупираните украински територии".

Проруските власти в украинските области Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска заявиха вчера, че огромното мнозинство от жителите им е гласувало за присъединяването им към Русия. Очаква се в близките дни официално решение в този смисъл да бъде прието от руския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай