Украинците ликуват! Втори важен руски боен кораб в пламъци

Одеското издание "Думская" твърди, че украинска ракета "Нептун" е ударила кораба

Украинците ликуват! Втори важен руски боен кораб в пламъци | StandartNews.com

Бойна фрегата на руския флот гори край Змийския остров, съобщиха украински медии, цитирани от "Сега".

Одеското издание "Думская" твърди, че украинска ракета "Нептун" е ударила кораба, а според украинския депутат Алексий Гончаренко корабът е "Адмирал Макаров". "Още един руски военен кораб "отиде не където трябва". Богът на морето отново наказва", написа Гончаренко в мрежата "Телеграм", очевидно използвайки игра на думи.

"На кораба е имало експлозия, последвана от пожар. Информация за пожара се е появила в социалните мрежи още на 5 май", отбелязва "Думская", като посочва, че над този район на Черно море кръжат руски самолети, а на помощ са се притекли спасителни кораби от Крим.

В актуализираните данни на украинския Генерален щаб към 6 май се посочва само, че руснаците са загубили още един плавателен съд. През април беше ударена ракетната фрегата на Черноморския флот на Руската федерация "Москва". В резултат на попадението на няколко ракети "Нептун" руският флагман пламна и часове по-късно потъна.

Реакцията на Кремъл е твърде пестелива - прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков каза, че "няма такава информация".  Русия отначало отказваше да признае, че флагманът й "Москва". е бил поразен.  Попитан за новината,  разпространена в редица украински източници, за удар по руски кораб в Черно море,  Песков е казал: "Не, нямаме такава информация", съобщи ТАСС. 

"Адмирал Макаров" е третата фрегата по проект 11356R на въоръжение в Черноморския флот на Русия. Част е от 30-а дивизия надводни кораби. На вода е от септември 2015 г.

Корабът е оборудван със системи за радиоелектронна борба, крилати ракети "Калибър", противокорабни ракети "Оникс", комплекси "БУК" и "Игла-С", вертолети Ка-27ПЛ или Ка-31, както и дронове "Орлан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай